Питання порушення виборчого законодавства, зокрема підкуп виборців, і досі залишається одним із найбільших викликів для країни. Можна скільки завгодно говорити про посилення відповідальності за такі порушення, але все це не матиме сенсу без незворотності покарання. Інакше виходитиме, що суворість законів компенсуватиметься необов’язковістю їх виконання.

«Підкуп, незаконна агітація, непрозорість коштів виборчих фондів, ці питання обговорюються час від часу, але ми не бачимо реальних результатів притягнення до відповідальності, у першу чергу замовників цих злочинів», — вважає народний депутат Руслан Сидорович («Самопоміч»). А непокаране зло повертається, реалізується під час кожної нової виборчої кампанії, переконаний він.

«Напевно, це основний виклик, який стоїть і перед країною, і перед усіма структурами, які повинні забезпечувати стандарти виборчих процедур», — зауважив парламентарій.

Утім, і експерти, і народні депутати сподіваються, що цьогорічна президентська кампанія стане тим переломним моментом, який змінить ситуацію. Дає надію, що ЦВК та МВС об’єднали зусилля задля недопущення порушень виборчих прав громадян та забезпечення правопорядку під час виборчого процесу, про що уклали відповідний меморандум. Так, від початку передвиборної кампанії до поліції надійшло 1741 повідомлення про порушення. Здебільшого вони пов’язані з незаконною агітацією — 1102 факти, підкупом виборців — 130, пошкодженням майна — 30 та хуліганством — 27.

Поліцейські відкрили 77 кримінальних проваджень. Крім того, правоохоронці склали 401 адміністративний протокол за фактами порушення у виборчій сфері.

Окремо варто акцентувати увагу на діяльності Служби безпеки України у зв’язку із загрозою російського втручання у виборчу кампанію — 21 лютого вона викрила чергову мережу підкупу виборців. За словами заступника голови відомства Віктора Кононенка, до угруповання входили і громадяни України, і Росії, а керували ним російські спецслужби.

Така активність правоохоронців уже має позитивний ефект, переконаний народний депутат Ігор Попов («Радикальна партія»). «Те, що поліція розпочала на цих виборах масовану кампанію проти прямого підкупу виборців — це правильно. Я не вірю, що можна буде посадити всіх, хто продасть свій голос, тим більше, всіх, хто це організовує. Але профілактичний ефект ця кампанія вже має. І він буде навіть більш серйозним, ніж ефект від покарання», — переконаний він.

Допомогти правоохоронцям розібратися, як правильно реагувати на типові порушення під час виборчого процесу, ідентифікувати ключові адміністративні та кримінальні правопорушення взялися й тренери Громадянської мережі «Опора». Вони сподіваються, що тренінги, участь у яких візьмуть майже три тисячі працівників патрульної поліції та слідчих Нацполіції у кожній області, виведуть на новий, більш якісний рівень роботу правоохоронців.

«Спостерігачі «Опори» часто стикались із тим, що правоохоронці не знали, як ідентифікувати виборчі порушення. З метою підвищити компетенції правоохоронних органів у нас виникла ідея, і був такий запит від поліції, провести навчання, які б допомогли їм більш ефективно розуміти, що таке вибори, які є виборчі етапи, як на кожному з цих етапів ідентифікувати порушення, встановити осіб, які є винними у цих порушеннях, належним чином зібрати доказову базу, щоб цих осіб можна було притягнути до відповідальності», — розповів Андрій Токарський, керівник проекту «Ефективна поліція — забезпечення законності виборчого процесу».

Фото: unian.ua