Боротьба із зарплатними боргами на Хмельниччині з перемінним успіхом триває вже десятиліття. Але не було жодного року, коли б перемогти їх вдалося остаточно. Щойно позбуваються одних підприємств-неплатників, з’являються інші з мільйонними мінусами.

За минулий рік в області вдалося повністю ліквідувати більш як семимільйонну заборгованість на дев’яти підприємствах. І це крок вперед. Хоча дався він непросто. Подекуди не обійшлось без гучних скандалів. Як, наприклад, у Шепетівській ЦРЛ, яка восени завинила своїм працівникам понад п’ять мільйонів гривень. Гасити вогонь пристрастей, що розгорівся навколо медзакладу, де персонал кілька місяців не міг отримати зароблене, довелося всім разом, включаючи місцеві та обласні органи влади. І зусилля не були даремними.

Загалом до початку лютого позбутися зарплатних боргів вдалося чотирнадцяти районам і одному місту. Тепер головне — втримати ці позиції. Водночас майже два десятки підприємств, які своєчасно не виплатили 13,7 мільйона гривень, ще залишаються. Причини різні. Але деякі — вражають. Зокрема, і ситуація у Кам’янець-Подільському науково-технічному комплексі «Завод точної механіки». Борг там почав накопичуватись минулого літа і на початку серпня перевищив мільйон гривень. До лютого він сягнув майже 7,6 мільйона. Хоча, здавалося б, саме тут не повинно бути проблем. Адже завод підпорядкований ДК «Укроборонпром» і державна увага та підтримка мали б бути йому гарантовані.

Схоже, і Мінагрополітики не може дати раду своєму ДП «Нігинський кар’єр». Зарплатний борг тут підскочив до 1,1 мільйона гривень.

Від цього страждають не тільки працівники, а й пенсіонери. Бо надходження до Пенсійного фонду автоматично зменшуються. А ситуація зі сплати обов’язкових платежів до нього в області і без того напружена. Наразі 665 платників краю мають понад 39 мільйонів гривень боргу до Пенсійного фонду. Із загальної суми заборгованості до фонду 4,5 мільйона — кошти, не сплачені економічно активними підприємствами. Серед них: завод «Адвіс», Красилівський машинобудівний завод, Домобудівний комбінат та Славутський ремонтно-механічний завод.

Великі борги накопичили платники єдиного внеску. За даними ДФС в області, на початок лютого вони не сплатили понад 157 мільйонів гривень. 120 мільйонів з цієї суми припали на більш як 13 тисяч фізичних осіб — підприємців. Понад третина таких боржників — мешканці обласного центру.

Як вважають у Пенсійному фонді, аналіз динаміки заборгованості зі сплати цього податку свідчить про погіршення ситуації в економічному секторі. Темпи зростання загальної суми боргів в області за минулий рік сягнули майже 244 відсотків. При цьому серед підприємців — фізичних осіб, що працюють за спрощеною системою оподаткування, зросли на 77 мільйонів гривень, і темпи їх збільшення становили 336 відсотків. Уже за місяць нового року зростання заборгованості з єдиного внеску сягнуло 12,3 мільйона гривень.

Влада на місцях намагається тримати на контролі ці процеси. Але борги виникають не так через те, що підприємства і підприємці не хочуть платити, як через те, що не можуть. Економічні умови мало сприяють їхньому розвитку, а тому «витягувати» всі платежі і податки вдається далеко не всім.

Хмельницька область.