Під час Днів української культури в Угорщині.

У Будапешті у рамках Днів української культури в Угорщині вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та бійців, які загинули на Донбасі, захищаючи суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Під час церемонії покладання вінків до пам’ятника Тарасу Шевченку Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорщині Любов Непоп зазначила, що Дні української культури в Угорщині, які є головним святом української громади в цій країні, набувають нового значення. Адже нині, як ніколи раніше, ми розуміємо, що втрата своєї культури, мови, пам’яті та історії веде до знищення народу і державності. Любов Непоп наголосила, що українці, пам’ятаючи про своє європейське минуле, вийшли на Майдан, щоб захистити своє європейське майбутнє. Їх надихали заповіт Тараса Шевченка, патріотичні пісні, як продовжують надихати наших захисників, котрі боронять Україну від російського агресора. Посол закликала світ до подальшої солідарності з українським народом, що бореться за повернення анексованого Криму і визволення захопленої частини Донбасу.

Біля монумента Кобзареві на спомин про загиблих заслужений діяч мистецтв України, голос Майдану Володимир Гонський виконав пісню «Плине кача».

У рамках заходу, організованого Посольством України в Угорщині і Державним самоврядуванням українців Угорщини, відбулися творчі зустрічі, презентації, виставки, майстер-класи та концерти. Голова товариства «Україна-Світ», академік-секретар Відділення літератури, мови та мистецтвознавства НАН України, член президії НАНУ Микола Жулинський та голова секретаріату товариства Алла Кендзера передали учням української недільної школи книги і календарі.

У галереї Українського культурного центру в Угорщині було відкрито виставку художників — члена Національної спілки художників України Петра Пуги, пейзажиста Владислава Найдьонова, Любомира Борща, Галини Шевчук, Олександра Гембіка. Софія Солтівська презентувала на виставці свої ікони, Інна Баричева — гобелени, Ірина Нестерович — мистецтво вишивання стрічками.

Представники української діаспори та мешканці Будапешта взяли участь у майстер-класах з витинанки та гончарства, які провели Тетяна Ваценко й Михайло Мажора. Ілона Млинарська продемонструвала одну з найстаріших технік народної вишивки — занизування, а народна артистка України Світлана Мирвода провела майстер-класи з гри на бандурі.

Багато глядачів зібрав гала-концерт, що відбувся за участі артистів з Києва та учнів недільної школи при Державному самоврядуванні українців Угорщини, яке очолює Юрій Кравченко.

Світлана ЧОРНА.

Фото надано Аллою Кендзерою.