Українці зможуть самостійно розпоряджатися отриманою субсидією з березня 2019 року. Якщо після оплати за спожитий газ, воду та електроенергію гроші залишаться, кожен має право використати їх на власний розсуд. Про це інформує Міністерство соціальної політики на офіційному сайті.

Нагадаємо, що рішення про початок монетизації субсидій Кабінет Міністрів прийняв 5 лютого 2019 року. У пояснювальній записці до проекту документа зазначено, що надання виплат готівкою стимулює споживачів до раціонального використання комунальних послуг.

У Мінсоцполітики зазначили, що в березні українці отримають державну допомогу для оплати комунальних платежів одночасно із пенсією. Власникам банківських карток гроші надійдуть на рахунок. А решті поштар принесе субсидію разом із пенсією.

«Решта субсидіантів зможуть отримати субсидію з 12 березня в найближчому відділенні Ощадбанку, показавши паспорт та ідентифікаційний код», йдеться також у повідомленні.

Оплата комунальних платежів після 20 березня не вплине на наступну субсидію. Проте якщо станом на травень цього року прострочена понад місяць заборгованість за послуги перевищить 340 гривень, то домогосподарство втратить фінансову підтримку від держави на новий період 2019—2020 років.

У міністерстві також нагадали: щороку в травні проходить процес перепризначення субсидій на новий рік. Тому всі отримувачі фінансової допомоги від держави повинні подати заяву та декларацію про доходи в управління соціального захисту населення. Для тих, хто вперше звернувся по субсидію в 2019 році, перепризначення коштів пройде автоматично.

Як відомо, 55 млрд гривень закладено цьогоріч у держбюджеті на виплату субсидій. Із них понад 20% українці мають отримати в готівковій формі.