Юлія Тимошенко, Олег Березюк, Максим Бурбак, Артур Герасимов.

 

Сидять Олександр Вілкул, Віктор Бондар. Стоять Олег Ляшко і народні депутати фракції Радикальної партії Олега Ляшка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут

Погоджувальна рада

Нинішнього пленарного тижня — з 26 лютого по 1 березня — Верховна Рада розглядатиме питання національної безпеки та оборони, правоохоронної діяльності, ЖКГ, бюджетної, податкової та митної політики, культури та молодіжної політики. Крім того, народні депутати пропонують схвалити постанову про скасування підвищення ціни на газ, утворити ТСК щодо необґрунтованих нарахувань за спожитий газ, прийняти рішення, спрямовані на недопущення підкупу виборців під час президентських виборів і посилення кримінальної відповідальності. Ймовірно, у четвер розпочнеться розгляд вагомого законопроекту про державну мову, до якого надійшло понад півтори тисячі поправок.

На початку погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і груп та голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради Андрій Парубій наголосив, що Верховна Рада зобов’язана прийняти низку законопроектів, спрямованих на зміцнення обороноздатності держави. Зокрема, проект закону про схвалення рішення Президента України щодо допуску підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2019 році для участі у багатонаціональних навчаннях. Як зауважив А. Парубій, йдеться про продовження спільних навчань українських військових із партнерами з США та Канади. У середу традиційно заплановано розгляд питань ратифікації. Проект закону про забезпечення функціонування української мови як державної (друге читання) парламент може розпочати розглядати у четвер, відзначив А. Парубій. «Як тільки Комітет з питань культури підготує проект закону про державну мову, парламент одразу перейде до його розгляду», — пообіцяв він. «Український парламент має одним із головних обов’язків на нинішній сесії ухвалити закон про державну мову», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Також у парламенті зареєстровано проект постанови про створення ТСК щодо перевірки необґрунтованих нарахувань за спожитий газ, за яку депутати можуть проголосувати у четвер.

За словами Голови Верховної Ради Андрія Парубія, у середу проект постанови має розглянути профільний комітет, а у четвер — його може бути винесено на розсуд сесійної зали. «Попереднього тижня ми домовились про створення робочої групи з підготовки постанови щодо вжиття заходів для припинення необґрунтованого нарахування платежів за спожитий природний газ побутовим споживачам, — сказав А. Парубій. — Ця постанова була підготовлена апаратом Верховної Ради у взаємодії з комітетами. Ми домовились, що у понеділок голови фракцій підпишуть цей документ. У середу буде можливість розглянути його на комітеті, а у четвер проголосувати».

У п’ятницю традиційно відбудеться «Година запитань до уряду», а опісля — розгляд питань молодіжної політики.

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Артур Герасимов наголосив на потребі ухвалити безпекові законопроекти, зокрема, щодо реформування армії за стандартами Північноатлантичного альянсу, що передбачає перебудову сержантської вертикалі за принципом офіцерської, із відповідним перейменуванням і розширенням військових звань, про особливості проведення процедури публічних закупівель під час воєнного стану, щодо залучення іноземних інвестицій для розвитку вітчизняного військово-промислового комплексу. Також потрібно вдосконалити законодавство щодо заочного засудження терористів і зрадників України, соратників Януковича, які переховуються від покарання за кордоном, ухвалити доопрацьований законопроект щодо вдосконалення структури Державного бюро розслідувань. 

Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак наголосив на потребі ухвалити законопроекти, спрямовані на посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства, підтримавши урядовий законопроект на цю тему. «Підкуп виборців та фальсифікації — неприпустимі», — сказав М. Бурбак. — Нині Президент, СБУ, прокуратура, Нацполіція зобов’язані захистити демократичні права українців. Чесні вибори — інтерес кожного громадянина». 

Традиційно у виступах лідерів фракцій і груп лунала тема підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги та унеможливлення фальсифікації на президентських виборах. 

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко закликала народних депутатів не розглядати жоден законопроект, доки не буде ухвалено постанову про скасування підвищення ціни на газ, а також запровадження мораторію на подальше зростання його вартості. Парламентарій застерегла, що планується подальше зростання тарифів на житлово-комунальні послуги. Зокрема, з 1 травня планують знову збільшити ціну на газ — на 15%, а з кінця грудня — ще на 25%, відтак загалом — на 43% за рік.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк закликав унеможливити підкуп виборців на президентських виборах та переобрати владу в законний спосіб.

Олександр Вілкул (фракція Опозиційного блоку) заявив, що Верховна Рада зобов’язана ухвалювати закони, спрямовані для становлення миру, підтримку промисловості та зниження тарифів і цін. Фракція наполягає на внесенні до порядку денного і схваленні законопроектів про зниження ціни на газ для населення, підтримку промисловості, забезпечення виборчих прав ВПО, Виборчого кодексу, захист прав чорнобильців та трудових мігрантів.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко знову продемонстрував платіжки, які отримують люди, з «космічними» сумами: так, у Вишгороді за двокімнатну квартиру площею 52 кв. м доводиться платити 4,5 тисячі «комуналки». Фракція вимагає негайно розглянути та ухвалити в парламенті постанову, якою повернути до Держбюджету 1 мільярд 400 мільйонів гривень, які було витрачено на премії керівництву «Нафтогазу», схвалити проект постанови про припинення спроб масштабного підкупу виборців та запобігання фальсифікаціям під час президентських виборів, створити відповідну ТСК та викликати до парламенту всіх керівників силових структур щодо підкупу виборців з метою фальсифікації виборів.

Віктор Бондар (ДГ «Відродження») застеріг, що заборгованість за житлово-комунальні послуги за останні два місяці зросла майже вдвічі й уже сягає 56 млрд гривень. Парламентарій додав, що за новою постановою уряду, з 1 травня, якщо заборгованість буде понад 340 гривень, люди втратять право на отримання субсидії, окрім того, за його словами, з 1 травня заплановано чергове зростання тарифів на газ, електроенергію та опалення (на 20—30%).

Ярослав Москаленко (ДГ «Воля народу») закликав до здорового глузду, а особливо відповідально підійти до розгляду законопроекту про державну мову, що є логічним наслідком сотень років національно-визвольної боротьби. Парламентарій наголосив на потребі призначити місцеві вибори, адже на сьогодні майже 200 громад не можуть обрати місцеву владу, а 178 постанов про призначення місцевих виборів очікують свого розгляду в сесійній залі. Голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував розглянути питання призначення позачергових виборів після блоку питань нацбезпеки та оборони у вівторок.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко вкотре закликала колег зробити тему євроінтеграції топ-темою внутрішньої і зовнішньої політики, а також прийняти законопроект, який посилить функції Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції. «Всі європейські країни, які доєдналися до Європейського Союзу і НАТО, свого часу саме так і зробили — збільшили повноваження Комітету з питань євроінтеграції, — сказала І. Геращенко. — Це правильна і велика робота для того, щоб наблизити українське законодавство до НАТО і ЄС. І у такий спосіб зробити можливим подання заявки до членства в ЄС, що відбудеться через п’ять років. У мене в цьому сумніву немає».

Представник Президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що завдяки монетизації субсидій пенсіонери вже в березні отримають кошти у розмірі майже 1600 гривень. «У нас завершується процес відродження армії, тому є кошти для того, щоб збільшити соціальні виплати, — сказала політик. — Монетизація субсидій відбудеться в березні 2019 року — це підтримка і разова допомога пенсіонерам, які мають мінімальну пенсію. Це приблизно у березні і в квітні від 1600 гривень».

Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів зауважив, що уряд втретє вчасно — 14 лютого 2019 року — передав у комітети Верховної Ради та народним депутатам свій звіт за 2018 рік. Урядовець нагадав, що у березні нинішнього року відбудеться передбачене законом щорічне підвищення пенсій. «Це автоматична, щорічна індексація пенсій з метою підвищення доходів», — наголосив С. Кубів. За його словами, у понеділок зранку за участі Президента України,

Прем’єр-міністра та міністрів відбулася нарада у Пенсійному фонді з приводу пенсійної реформи. Перший віце-прем’єр також підкреслив, що до Пенсійного фонду буде спрямовано 13,6 млрд гривень надходжень від розмитнення авто з іноземною реєстрацією.

Під час виступів від парламентських комітетів пролунала ще низка пропозицій та зауважень до порядку денного парламенту на нинішній пленарний тиждень. Зокрема, голова Комітету з питань бюджету Андрій Павелко наполягає на терміновому розгляді законопроекту щодо ефективного та цільового використання бюджетних коштів у 2019 році (№ 9476), який спрямований на врегулювання міжбюджетних відносин, перерозподіл освітньої та медичної субвенцій, базової і реверсної дотацій для бюджетів ОТГ та районних бюджетів.

Цю думку підтримав і перший заступник голови Комітету з питань науки та освіти Олександр Співаковський, наголосивши, що освітяни та медики мають своєчасно отримати заробітну плату. Він також закликав відновити «нічний тариф» за електроенергію для освітніх та лікувальних закладів.

Секретар Комітету з питань запобігання та протидії корупції Борислав Береза запропонував продовжити термін роботи ТСК щодо замаху на життя Катерини Гандзюк та інших громадських активістів, щоб підготувати ґрунтовний звіт комісії.

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький відзначив потребу ухвалити законопроект про функціонування державної мови, оскільки після скасування так званого «закону Ківалова-Колесніченка» Україна взагалі не має чинного закону про мову. А наші країни-сусіди, скажімо, Польща, Словаччина свого часу також ухвалили відповідний законопроект.

Дослівно

Голова Верховної Ради України Андрій ПАРУБІЙ:

«Я вірю, що незважаючи на виборчу кампанію, парламент продемонструє злагоджену і ефективну роботу».

Формування порядку денного 

(згідно з проектом Розкладу засідань на 26 лютого — 1 березня, складеного за пропозиціями комітетів Верховної Ради України)

26 лютого, вівторок

Питання національної безпеки та оборони

* Проекти законів — про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2019 році для участі у багатонаціональних навчаннях (№ 10067); про внесення змін до деяких законодавчих актів України — щодо врегулювання окремих питань мобілізації, цивільного захисту, соціального захисту та соціальної підтримки окремих категорій осіб (№ 10008); щодо створення сприятливих умов для залучення іноземних інвестицій в оборонно-промисловий комплекс (№ 9401); щодо військових звань військовослужбовців (№ 6372); з питань проходження військової служби (№№ 7549, 7549-1); щодо особливостей процедури публічних закупівель під час дії правового режиму воєнного стану (№ 9460).

Питання ЖКГ

* Проекти законів про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень житлового будинку (№№ 10006, 10006-1); про внесення змін до деяких законів

України щодо безперебійного постачання електричної енергії суб’єктам господарювання, що надають комунальні послуги, та коригування цін/тарифів на комунальні послуги (№ 9406, 9406-1).

Питання правоохоронної діяльності

* Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань (№ 5395-д).

Питання бюджетної політики

* Проект закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» (№ 9476)

* Проекти постанов ВРУ про призначення позачергових виборів сільських та селищних голів; про перейменування населених пунктів.

27 лютого, середа

Питання ратифікації — ратифікація міжнародних договорів та угод

Питання фінансової політики

* Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг (друге читання) (№ 2413а).

28 лютого, четвер

Питання податкової політики

* Проект закону про внесення змін до Митного кодексу України (щодо деяких питань виконання Глави 5 Розділу IV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони (№ 7473).

* Проекти законів про внесення змін до Податкового і Митного кодексів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги» (№№ 8371, 8372).

Питання культури

* Проект закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» (№ 8251).

* Проекти законів про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини (№ 8202), про забезпечення функціонування української мови як державної (5670-д).

Питання екологічної політики

* Проект закону про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року (друге читання) (№ 8328).

1 березня, п’ятниця

* 10.00 — Година запитань до уряду.

Питання молодіжної політики

* Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення гарантій підвищення спортивної майстерності молоді (№ 4186).

* Постанова про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про призначення у 2016 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених» (№ 5576).