Кошти на підвезення незрячих людей до місця роботи на Вінницькому підприємстві Українського товариства сліпих (УТОС) виділено з бюджету міської об’єднаної територіальної громади. На сесії Вінницької міськради депутати підтримали пропозицію міського голови Сергія Моргунова про надання з кошторису 265 тисяч гривень, які використають на придбання пального для транспортного засобу та зарплату водіям, які підвозитимуть незрячих. Другий рік поспіль влада надає таку субвенцію.

Наведений приклад допомоги незрячим — не єдиний. Влітку 2018-го у місті над Південним Бугом створено муніципальну службу супроводу осіб з інвалідністю по зору першої групи. Її працівники супроводжують названу категорію людей до медичних закладів, магазинів, органів влади та самоврядування, бібліотек і навіть на ринки. Послуга для незрячих — безплатна. За час роботи служби, з липня і до кінця минулого року, було надано 751 послугу, а за перший місяць 2019-го — 237 послуг.

В обласному краєзнавчому музеї втілили проект для незрячих людей під назвою «Почуй та торкнися історії». Частину експонатів адаптували для огляду шляхом озвучення розповідей про них, а також відчуття руками. Готують довідник шрифтом Брайля та у форматі аудіокниги.

Вінницька область.