Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко (на знімку друга ліворуч) взяла участь у відкритті благодійної виставки «Повернення додому». Експозицію організовано на підтримку 24 військовополонених українців, захоплених торік, 25 листопада, в районі Керченської протоки. Експозиція діятиме в музеї Київської фортеці «Косий капонір».

Перший заступник глави парламенту повідомила, що Україна підтримує рішення ЄС запровадити «Азовський пакет санкцій» проти окремих громадян Росії. Водночас, зауважила вона: за захоплення трьох кораблів та 24 членів екіпажів проти Росії мали б запровадити не лише персональні, а й секторальні санкції.

Одна з ініціаторок виставки, волонтерка Зоряна Трухіна, поінформувала, що митці понад два місяці писали картини в подарунок і на підтримку наших хлопців, яких полонила Росія. З. Трухіна розповіла, що за приклад взято картину Беати Куркуль

«Маленький кораблик, повертайся додому», намальовану в перші дні полону 24 військовослужбовців ВМС ЗСУ.

У відкритті виставки також узяли участь рідні військовополонених. Батько Василя Сороки Віктор Сорока розповів, що внаслідок поранення рука сина істотно набрякла. За його словами, наступного тижня його сину зроблять операцію. В. Сорока також сказав, що син тримається мужньо, не втрачає оптимізму та чекає на звільнення з полону.

До організації виставки «Повернення додому» долучилися представники Військово-Морських сил ЗСУ та Кабінету Міністрів, волонтерські та ветеранські організації. Твори, представлені тут, організатори планують подарувати військовополоненим після їхнього повернення додому. Решту, а це майже два десятки робіт, продадуть на аукціоні. Виручені кошти спрямують волонтерам, які допомагають військовополоненим морякам.

Виставка проходить у камінній залі Київської фортеці «Косий капонір». Вона працюватиме до кінця поточного року.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.
Фото Олексія ІВАНОВА.