«Львівщина — це той регіон, де нікого не треба агітувати за вступ до Євросоюзу і НАТО. Згідно з даними соціологічних досліджень, за ЄС готові проголосувати 82 відсотки, а за НАТО — 72», — заявив під час виступу на Раді регіонального розвитку Львівщини Президент Петро Порошенко. Він подякував львів’янам за чіткий курс на інтеграцію з Європейським Союзом і за важливі економічні перетворення, які вивели область в лідери розвитку України.

На Львівщині відремонтовано 1744 кілометри доріг, збудовано і відремонтовано 21 міст — і все завдяки так званому митному експерименту, коли 50 відсотків коштів від перевиконання плану спрямовували на дороги.

Хороша транспортна мережа дала поштовх розвитку туризму та збільшенню інвестицій. Торік пасажиропотік Львівського міжнародного аеропорту збільшився на 40 відсотків і досяг 1,3 мільйона пасажирів. А новозбудований Бескидський тунель, через який проходить 60 відсотків українського експорту в ЄС, дає змогу пропускати за добу до 100 пар поїздів.

У той час, коли інші області розкручувалися, Львівщина стала лідером і в дорожньому будівництві. Змінюється ситуація і в інших областях. У 2014 році на будівництво доріг в Україні виділили 10 мільярдів гривень, 2015-го — 20 мільярдів, 2016-го — 30 мільярдів, 2017-го — 40 мільярдів, 2018-го — 50 мільярдів, а в 2019-му — 55 мільярдів гривень.

«Ми повинні ставити перед собою великі цілі — і тоді єдність нашого народу, впевненість у своїх силах і впевненість у правильно обраному шляху приведуть нас до перемоги, — заявив глава держави. — Запорукою успіху буде чіткий план розвитку економіки, залучення інвестицій у галузі, які стануть потенційними точками прориву економіки. Мова йде про агросектор, ІТ-технології, промисловість та індустріалізацію».

Голова ОДА Олег Синютка на засіданні Ради регіонального розвитку Львівщини заявив, що до 2021 року в області буде створено 15 тисяч робочих місць. У планах — введення в експлуатацію понад двох тисяч інфраструктурних проектів.
«Львівщина — це той регіон, який продемонстрував антитезу до того, що поширюють наші вороги. Маємо зростання в економіці і потребу в нових робочих місцях», — підкреслив Олег Синютка.

Віце-прем’єр міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко окреслив коло завдань, які стоять перед регіонами, наголосивши, що вирівнювання можливостей територій — це один із пріоритетних напрямів роботи на найближчі роки. Насамперед необхідно досягнути кращої якості життя, потрібно зробити все для того, щоб люди почувалася комфортно, як у будь-якій іншій європейській країні.

І запорукою успіху є зростання доходів місцевих бюджетів. Минулого року місцеві кошториси отримали 234 мільярди гривень власних доходів, а нинішнього заплановано отримати понад 290 мільярдів гривень.

«Політика децентралізації правильна і своєчасна, — заявив голова Зимноводівської ОТГ Володимир Гутник. — Завдяки реформі ми отримали з державного бюджету 30 мільйонів гривень, що дало можливість відремонтувати школу, каналізаційні мережі, дороги. Ми стали справжніми господарями своєї території. Ми можемо впливати на ситуацію і краще працювати».

Львів.