Мартін Хагстрьом — Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні, Світлана Ковалівська — консультант ПРООН, Оксана Юринець — голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, Ганна Гопко — голова Комітету у закордонних справах, Оснат Лубрані — координатор системи ООН в Україні.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут 

У законодавчому органі влади відбувся круглий стіл на тему «Роль парламентів у досягненні Цілей сталого розвитку (ЦСР). Які механізми може використати Верховна Рада для досягнення ЦСР?». Захід проходив за ініціативи голови Комітету в закордонних справах Ганни Гопко та за підтримки ПРООН в Україні. До участі в ньому запросили народних депутатів, урядовців, представників міжнародних фінансових організацій та провідних експертів у галузі сталого розвитку та парламентаризму.

За словами Г. Гопко, фахівці зібралися за круглим столом для того, щоб обговорити наші успіхи на шляху втілення 17 Цілей сталого розвитку. Серед першочергових завдань у рамках їх досягнення стоять, наприклад, такі, як подолання бідності та голоду, зміцнення здоров’я та благополуччя, забезпечення чистої води та належних санітарних умов. Ідеться також і про гарантії для гідної праці та економічного зростання, доступності чистої енергії, промисловості, новацій, скорочення нерівності поруч із забезпеченням гендерної рівності, досягнення миру тощо.

«П’ятий рік в Україні триває збройна агресія з боку Росії, — підкреслила із самого початку очільниця Комітету у закордонних справах. — Протягом цього часу ми навчилися стримувати агресію. Але не побачили конкретних кроків, які мала б зробити сусідня країна — а саме задля забезпечення перемир’я та припинення обстрілів. Тому питання миру залишається для нас топ-пріоритетом. Водночас парламент протягом цих п’яти років докладав багато зусиль для того, щоб зміцнити наші Збройні Сили, здійснити децентралізацію і дати більше фінансових можливостей та відповідальності об’єднаним територіальним громадам. Чимало зроблено для економічного зростання на місцях. Хочу подякувати міжнародним партнерам за допомогу у відновленні наших територіальної цілісності та суверенітету».

Парламентарій зауважила: все-таки залишається низка питань, які потребують вирішення. Зокрема — гуманітарних. Г. Гопко поділилася власними враженнями, які склалися в неї після спілкування з людьми, які мешкають на сході країни та отримують гуманітарну допомогу. Каже, вони вже звикли до цієї підтримки й не хочуть розглядати можливості програм, які дають шанс на створення робочих місць, відкриття власного бізнесу чи розвиток фермерських господарств. Мовляв, люди побоюються, що потім не зможуть отримувати ані гуманітарну допомогу, ані субсидії. «Треба подумати, як спрямовувати гуманітарну допомогу на сході, щоб місцеві мешканці змогли обходитися й без неї, коли закінчиться війна», — резюмувала Г. Гопко.

Координатор з гуманітарних питань, постійний координатор ООН в Україні Оснат Лубрані наголосила, що ЦСР представляють собою цілісний підхід до розуміння непростих проблем та обставин, які охоплюють усі аспекти розвитку — від економічного зростання та соціальної інклюзії до екологічного захисту. Уряд нашої країни вправно рухається шляхом досягнення цих цілей, запевнила фахівець. А посол Швеції в Україні Мартін Хагстрьом зауважив: довгострокові реформи, які втілюються нині в нашій країні на партнерських засадах, так чи інакше наближають нас до Цілей сталого розвитку.

Ганна Гопко закликала учасників круглого столу під час дискусій визначити, що можуть зробити задля досягнення ЦСР народні депутати ще в цьому скликанні. А також напрацювати фундамент для законотворців, які зайдуть у Верховну Раду після парламентських виборів. Щоб зроблене дало результат, у секретаріатах комітетів має залишитися «інституційна пам’ять про важливість укріплення всіх ключових пріоритетів», наголосила народний депутат.