Серію документальних фільмів про земляків — борців за незалежність держави зняли на Вінниччині за кошти обласного бюджету.

Короткометражні стрічки присвятили 100-річчю Української революції. Роботу над ними розпочали у минулому році з ініціативи департаменту інформації та зв’язків з громадськістю облдержадміністрації. За словами директора департаменту Світлани Василюк, до роботи залучили істориків місцевого державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, наукових працівників обласного краєзнавчого музею, обласного архіву. Вони не тільки надають матеріали, а й беруть участь у зйомках у ролі дійових осіб.

Перша стрічка розповідає про Михайла Грушевського. Зокрема, про родинне гніздо його діда Захарія Опокова. Він проживав у селі Сестринівка Козятинського району. Служив священиком. Брав активну участь у тодішньому суспільному житті Києва. У цьому само будинку народилася мати Грушевського — Глафіра Захарівна.

Юхим Щириця працював заступником міністра освіти в Уряді Директорії УНР (тоді посада називалася товариш міністра. — Авт.) Було це в той час, коли уряд перебував у Вінниці. Щириця став першим організатором «Просвіти» у місті над Південним Бугом. У березні 1919-го Директорія змушена була виїхати з міста, до якого наближалися більшовики. Щириця залишився. Він став жертвою червоного терору. Його розстріляли.

Олімпіада Пащенко, яка разом із Софією Русовою добилася створення другого в державі україномовного університету у Кам’янці-Подільському, зробила вагомий внесок у розвиток освіти в державі. Семен Ільницький створив «Марківську сотню» і обороняв територію над Дністром від наступу більшовиків. Яків Гандзюк, генерал армії УНР, учасник визвольних змагань, двічі Георгіївський кавалер. Загинув у 44-річному віці у лютому 1918-го. Його розстріляли за наказом Муравйова після того, як Гандзюк відмовився перейти на службу до більшовиків. Полковник Іван Богун врятував місто над Бугом від захоплення військами польської шляхти.

Про кожного з них детально розповідається у серії фільмів «Вінничани у боротьбі за незалежність України». Цьогоріч колекція документальних стрічок поповниться новими розповідями.

Переглянути відзнятий матеріал можна на сайті ОДА у розділі «Вінничани в історії».

— Одночасно розпочали зйомки циклу стрічок про сучасних героїв, — каже Світлана Василюк. — Уже створено картину про Героя України, який загинув на Майдані під час Революції Гідності, вінничанина Максима Шимка.