22 лютого завершився пільговий період з розмитнення транспортних засобів. Декларації, які громадяни подали до опівночі того дня, опрацьовано та оформлено. Про це на брифінгу розповів начальник Закарпатської митниці ДФС Станіслав Балуєв (на знімку).

За його словами, з початку дії пільгового періоду (25 листопада минулого року і станом на 25 лютого нинішнього) закарпатські митники оформили 15,887 транспортних засобів. До скарбниці сплачено 990 млн 300 тис. грн.

Серед оформлених авто 12 093 — це «євробляхи», які були ввезені на митну територію України з 1 січня 2015 року до набрання чинності вищенаведених правил та перебували у митних режимах тимчасового ввезення або транзиту.

Кількість оформлених автомобілів, які перебували на митній території України з порушенням вимог Митного кодексу України, становить 5 812. За них власники добровільно сплатили 49 млн 402 тис. грн (8500 грн за кожне авто). Це звільнило їх від адмінвідповідальності за недотримання вимог митних режимів.

Цікаві подробиці навів далі очільник установи: найдешевший з оформлених автомобілів — «Опель» 2001 року виготовлення, його вартість становила 453 дол. США, а найдорожчий — «Кадилак» минулого року випуску вартістю 73 515 дол. США.

Найпопулярніші марки імпортованих машин, які громадяни оформляли: «Фольксваген», «Шкода» та «Mерседес-Бенц». Найстаріший імпортований автомобіль — «Ніссан Патрол» 1990 року виготовлення, вартість — 1363 дол. США.

Очільник митниці також нагадав, що до 23 травня ще діятимуть лібералізовані норми щодо адміністративної відповідальності для власників автомобілів. Після цієї дати і при перевищенні строку транзиту або тимчасового ввезення більше як на 30 діб громадянам загрожує штраф у розмірі 170 тис. грн або конфіскація автомобіля за рішенням суду.

Василь НИТКА.

Фото надано облДФС.