Під час пленарного засідання.

 

У центрі: Максим Бурбак, Олена Ледовських.

 

Сергій Березенко, Валерій Карпунцов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут 

ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 26 лютого

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій нагадав, що цей день, 26 лютого, назавжди увійшов до історії України як День кримськотатарського опору російській окупації. Адже рівно п’ять років тому в Сімферополі відбувся масовий мітинг на підтримку територіальної цілісності України. «Тоді, коли Путін брехав, що Крим хоче у Росію, кримськотатарський народ, для якого Крим є Батьківщиною і рідною землею, — гучно заявив на весь світ, що Крим — це Україна, і вони протистоятимуть російській окупації півострова», — наголосив глава парламенту.

А. Парубій закликав з повагою і шаною згадати про представників кримськотатарського народу — в’язнів Кремля. «Ми обов’язково їх звільнимо з московської неволі разом зі всіма українцями, полоненими Кремля, — запевнив Голова Верховної Ради. — Щиро дякую нашим кримськотатарським побратимам! Разом — ми сила! Разом переможемо ворога та повернемо Крим! Крим — це Україна!».

Після виступів від депутатських фракцій і груп головуючий оголосив півгодинну перерву для політичних консультацій. Під час виступів лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що її політична сила разом з іншими фракціями розпочинає процедуру імпічменту Президента у зв’язку з журналістським розслідуванням про розкрадання через тіньові схеми в оборонній сфері. А лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко виступив із вимогою утворити в парламенті ТСК для перевірки оприлюднених у ЗМІ фактів розкрадання в армії та схвалити парламентську постанову про скасування рішення уряду про підвищення ціни на газ та мораторій на підвищення тарифів за житлово-комунальні послуги, повернення до Держбюджету 1 млрд 400 млн гривень, які було виплачено як премії керівництву НАК «Нафтогаз України», а також викликати до парламенту керівників усіх силових структур, щоб прозвітували про запобігання підкупу виборців під час президентської кампанії.

Після перерви Ю. Тимошенко повідомила, що на політичних консультаціях усі фракції, окрім фракції Блоку Петра Порошенка, не заперечували проти створення і у парламенті Тимчасової слідчої комісії стосовно перевірки фактів, оприлюднених у журналістському розслідуванні.

Розпочавши порядок денний, парламент розглянув два альтернативні законопроекти про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень жилого будинку (№№ 10006 і 10006-1). Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Андрій Шинькович зазначив, що законопроект передбачає врегулювати використання житлових квартир у багатоповерхових будинках не за призначенням — для створення хостелів чи офісів. Комітет рекомендував схвалити за основу в першому читанні законопроект № 10006, а при доопрацюванні до другого читання врахувати і положення альтернативного законопроекту. Під час обговорення народний депутат Анна Романова («Самопоміч») повідомила, що, приміром, у Києві функціонує майже 130 хостелів, однак із них легально, сплачуючи податки, працюють лише 15. Для схвалення законопроекту за основу забракло голосів, і обидва документи відхилено.

У блоці питань безпеки та оборони народні депутати включили до порядку денного та схвалили за основу та в цілому проект закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2019 році для участі у багатонаціональних навчаннях (№ 10067). За таке рішення проголосували 263 депутати. Йдеться про допуск союзницьких військ НАТО в Україну на час проведення багатонаціональних навчань.

Заступник міністра оборони України Олег Шевчук, доповідаючи проект, відзначив, що його розроблено для забезпечення постійного підтримання на належному рівні обороноздатності держави, боєздатності Збройних Сил України, інших військових формувань, зокрема, проведення військових навчань, підвищення ефективності реалізації національних програм розвитку Збройних Сил у загальному контексті пріоритетного зовнішньополітичного курсу держави у сфері міжнародного військового співробітництва. За словами урядовця, витрати на навчання передбачено у Держбюджеті-2019 на потреби Міноборони, а також за підтримки іноземних держав.

Проектом закону схвалюється рішення Президента України щодо допуску підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2019 році для участі у багатонаціональних військових навчаннях: українсько-американському навчанні «Репід Трайдент-2019», українсько-американському навчанні «Сі Бриз-2019», українсько-румунському навчанні «Ріверайн-2019», багатонаціональному навчанні «Кленова Арка-2019» та українсько-британському навчанні «Воріер Вотчер-2019».

Під час обговорення народні депутати наголошували на потребі ухвалювати рішення, спрямовані на зміцнення обороноздатності держави, а також вимагали розслідувати факти про розкрадання в оборонно-промисловій сфері, які було оприлюднено в журналістському розслідуванні.

Секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник (фракція Блоку Петра Порошенка) відзначив, що проведення спільних військових навчань — це ключовий механізм напрацювання взаємосумісництва між українськими та «натовськими» військовими. «Українська армія переймає важливий досвід сучасних елементів ведення бойових дій, використання передового обладнання та видів озброєння, проведення тактичної підготовки та підвищення кваліфікації офіцерів», — наголосив І. Вінник.

«Хто не годуватиме свою армію, годуватиме чужу», — нагадав слова Наполеона Олег Ляшко. «Збройні сили повинні мати гарний вишкіл та озброєння. Але має бути парламентський контроль за тим, яким чином проводяться такі навчання та постачається озброєння та техніка в армії», — стверджував Сергій Соболєв («Батьківщина»). «Взаємний обмін бойовим досвідом потрібен не тільки Україні, а й усім країнам, на які можливий напад Росії», — таку думку висловив Юрій Береза («Народний фронт»).

«Ми показали ще раз, що питання національної безпеки для українського парламенту є найважливішим», — підкреслив після результативного голосування Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо військових звань військовослужбовців (№ 6372) за результатами голосування відхилено.

Дослівно

Голова Верховної Ради Андрій ПАРУБІЙ:

— Хочу зняти багато спекуляцій навколо закону про державну мову. Це закон про українську мову. У нас є окреме законодавство про мови національних меншин. Це закон про підтримку української мови, яку протягом сторіч знищували Енськими, Валуєвськими указами, під час Радянського Союзу, коли забороняли українську мову в школах по всій країні. І сьогодні це наш обов’язок. Хочу нагадати: після рішення Конституційного Суду ми маємо правовий вакуум і це наш обов’язок прийняти закон, який регулює використання української мови і який написано за всіма європейськими стандартами. Тому не треба спекуляцій. Цим законом не забороняється жодна з мов. Будь-яка мова може функціонувати в Україні повноцінно!

Тим часом

Перший заступник Секретаря РНБО Олег Гладковський звернувся до НАБУ та військової прокуратури з проханням перевірити «факти», наведені в програмі «Наші гроші» (про що йшлося на ранковому пленарному засіданні парламенту) та попросив на час розслідування призупинити його повноваження.

«У розслідуванні, як і у більшості матеріалів такого жанру, містяться посилання винятково на анонімні джерела, воно складається з компіляції загальновідомих фактів та брудних фейків, — йдеться у заяві О. Гладковського, яку оприлюднила прес-служба РНБО. — У цілому категорично відкидаю усі звинувачення, які пролунали в так званому розслідуванні».

Посадовець заявив, що звертається і до Головної військової прокуратури, і до НАБУ, щоб запобігти будь-яким інсинуаціям, із заявою щодо якнайшвидшої перевірки усіх викладених у «розслідуванні» фактів, та подав заяви про призупинення його повноважень на посаді.

«Водночас вважаю, що правоохоронні органи мають прискіпливо вивчати не лише дії тих, хто відновлював армію, але й тих, хто її руйнував та розкрадав до 2014 року, — заявив О. Гладковський. — Йдеться про необґрунтоване скорочення ЗСУ, розкрадання армійських земель, розпродаж за безцінь зброї і військової техніки, по суті — про знищення боєздатності армії напередодні російської агресії».

Президент підтримав відсторонення О. Гладковського від виконання обов’язків першого заступника Секретаря РНБО на час проведення розслідування. «Петро Порошенко вимагає у правоохоронних органів проведення термінової перевірки інформації, викладеної в журналістській програмі «Наші гроші» для спростування або підтвердження оприлюдненого», — повідомив речник Президента Святослав Цеголко.