Існують щонайменше два стереотипи, які склалися про заможне життя німецьких пенсіонерів. Перший: якщо людина пропрацювала багато років і своєчасно сплачувала внески до Пенсійного фонду, то їй гарантовано безбідну старість. Другий: пенсіонери у ФРН фінансово живуть краще, ніж чимало працюючих.

А ось видання www.germania.one «докопалося» до іншого: приблизно 550 тисячам із 21 мільйона німецьких пенсіонерів доводиться буквально виживати, бо їхньої пенсії бракує на прожиток. Щоб звести кінці з кінцями і додати бодай дещицю до пенсії, їм доводиться збирати пляшки на вулицях. 350 тисяч старих людей — завсідники безплатних громадських їдалень. Там само вони мають можливість розжитися необхідним одягом.

Оприлюднені в ЗМІ факти викликали осуд суспільства щодо такої ситуації. Експерт із питань охорони здоров’я Соціал-демократичної партії Німеччини Карл Лаутербах обурений: «Як таке може відбуватися у країні, економіка якої вважається однією із найсильніших у світі? Це негідно й ганебно для такої багатої країни, як Німеччина!»

І справді, чому німецькі пенсіонери змушені перебиватися у житті, збираючи пляшки на вулиці? Передусім «вимальовується» недосконалість пенсійної системи. Крім того, серед причин, котрі зумовлюють бідність пенсіонерів, низький рівень доходів під час їхньої трудової діяльності і зростання цін на оренду житла нині. Значна кількість має пенсії 600—800 євро. Що-правда, за низької пенсії малозабезпеченим надається щомісячна соціальна допомога — 416 євро, а інвалідам ще й допомога з інвалідності — 80 євро. Але при цьому місячна оренда навіть дуже скромної квартири обходиться в 600—700 євро.

Тому в ФРН нерідко можна побачити людей похилого віку, які вибирають з контейнерів пластикову чи скляну тару. Нещодавно на зупинках громадського транспорту, де на стовпах вивішені місткості для дрібних відходів, з’явилися своєрідні «утримувачі» пластикових пляшок, куди перехожі можуть помістити порожню тару з-під напою, аби збирачі не копирсалися у смітті. Так заможніші громадяни виявляють солідарність зі своїми не такими успішними співвітчизниками…

Берлін.