П’ять родин із Білгород-Дністровського, Татарбунарського й Миколаївського районів успішно завершили курс навчання на патронатних вихователів. Після отримання рекомендацій до них улаштують дітей, які через складні життєві обставини тимчасово не можуть проживати разом із батьками. Про це стало відомо під час підсумкової наради в Одеській обласній держадміністрації.

Патронатне виховання передбачає тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї в період подолання нею, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

— Чотири місяці тому ми почали впроваджувати нову форму сімейного виховання — патронат над дитиною. Ретельний добір і повний курс навчання пройшли п’ять родин із дев’яти. Найкращі фахівці провели для них 120 годин тренінгових занять, зокрема й у місці їх проживання. Підготовка патронатних вихователів — це складна, однак украй необхідна робота в процесі реформування установ інституціонального догляду за дітьми, — заявив заступник голови Одеської ОДА Віталій Свічинський.

Підготовку кандидатів у патронатні вихователі виконували національні тренери із залученням сертифікованого експерта міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» з Черкаської області. Тренінги відбувалися на базі Одеського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Також під час наради патронатні вихователі отримали сертифікати від обласної організації Товариства Червоного Хреста України. Цей документ підтверджує, що кожен з них пройшов курс домедичної допомоги дітям за міжнародними стандартами.

Під час наради Емма Андреасян, директор Одеського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, повідомила, що навчання для наступних кандидатів може розпочатися вже у квітні 2019 року. «Це відбудеться за умови формування групи, тобто місцева влада має зробити все можливе, щоб кандидати прийшли на курси», — наголосила вона. Первинний добір кандидатів, як і раніше, здійснюватиметься районними, міськими центрами й службами у справах дітей області.

Одеська область.