На зустрічі «Місцеві заходи з безпеки ромів», що відбулася у Львові, обговорили права ромської молоді в Україні, культуру нацменшини, виборче право та інші теми. Це вже друге засідання Українського альянсу міст та регіонів з розвитку ромських ініціатив.

На заході виступив заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак. Він представив досвід та можливості Ужгорода у розв’язанні проблем інтеграції ромів. Зокрема, було визначено стратегічні цілі для органів місцевої влади: легалізація та паспортизація (реєстрація місця проживання, питання соціального забезпечення, реалізація виборчих прав, надання медичної допомоги); вирішення питань із будівлями, на які не оформлено відповідних дозвільних документів; інтеграція та інклюзія в суспільство через реалізацію освітніх, культурних, спортивних програм. Крім того, серед важливих моментів — підтримка громадських організацій та благодійних фондів, які реалізують корисні ініціативи і співпрацюють із міським населенням, координування діяльності установ та організацій, що задіяні у процесі інтеграції ромів у суспільство.

На зустрічі представили ужгородські проекти, які вже отримали міжнародну підтримку. Також ухвалено рішення, інформує прес-служба міськради, за яким Ужгород прийняв головування на 2019 рік в Українському альянсі міст та регіонів з розвитку ромських ініціатив.

Ужгород.