Таке переконання висловила народний депутат від «Самопомочі» Вікторія Войціцька. «Відновлювана енергетика є однією з рушійних сил, яка допомагає змінити структуру генерації в Україні та й в усьому світі, — сказала вона. — Але в нашій країні нині великі гравці можуть заробляти великі гроші на наших рахунках».

Попри те, що зелена енергетика нині становить лише два відсотки від загального об’єму генерації електроенергії, вона забирає з ринку до десяти відсотків із тих грошей, які ми платимо, стверджує парламентарій. Так, виходить, що в нас зелений тариф на сонячну енергію в декілька разів вище, ніж у заможній Німеччині. Якщо тенденція, закладена в чинному законодавстві триватиме і не буде внесено змін, то платитимемо за електроенергію дедалі більше, застерігає В. Войціцька.

За її словами, вже цього року необхідно знизити тарифи на сонячну енергію (на 25 відсотків) та енергію, отриману від вітру, (на 15—20). Цьому сприятиме запровадження системи аукціонів, яка дасть змогу на конкурентних засадах отримувати споживачам найнижчу ціну від відновлюваних джерел енергії.