З 1 березня нинішнього року в Україні здійснюватиметься автоматична індексація пенсій. «Цей перерахунок відбувається тому, що в жовтні 2017 року нам вдалося ухвалити закон про нову пенсійну систему», — сказав під час учорашнього засідання уряду прем’єр Володимир Гройсман та підкреслив, що це відбувається не «під вибори», а є системним кроком з відновлення соціальної справедливості та ліквідації зрівнялівки.

Закладений до закону принцип передбачає, що перерахунок пенсій здійснюватиметься 1 березня кожного року на основі двох показників: 50 відсотків рівня інфляції за попередній рік та 50 відсотків зростання середньої зарплати. Крім того, індексація пенсії відбуватиметься після зростання мінімального прожиткового мінімуму.

Прем’єр також нагадав, що Президент ще восени минулого року вийшов з ініціативою, щоб отримані від розмитнення «євроблях» кошти пішли на підтримку громадян, які мають мінімальну пенсію. «Сьогодні Пенсійний фонд отримав можливість зробити такі доплати», — сказав він.

Міністр соціальної політики Андрій Рева повідомив, що 1 березня під час щорічної індексації пенсії автоматично будуть перераховані для 10,2 мільйона пенсіонерів. «Середній розмір підвищення становитиме 255 гривень, а мінімальний — 100 гривень, тож індексація є диференційованою та не однаковою для всіх», — сказав він. Водночас для 1,8 мільйона пенсіонерів, які мають мінімальну пенсію, буде здійснена спеціальна доплата у розмірі 2 тисячі 400 гривень, яка буде виплачена двома траншами — в березні і квітні нинішнього року.

На початку березня також очікується проведення перших прозорих аукціонів на користування надрами. «Ми перші, хто руйнує схему таємних розподілів і запроваджує систему публічних конкурсів та аукціонів. Перший аукціон відбудеться вже за тиждень — 6 березня. Торги мають бути прозорими і конкурентними. Це має бути новий стандарт», — сказав В. Гройсман та наголосив, що через декілька років це дасть змогу відмовитися від імпорту газу.

Т.в.о. глави Держслужби геології та надр України Олег Кирилюк, розповідаючи про переваги електронних аукціонів, зазначив, що насамперед це цілковита відкритість та відсутність контакту з чиновником. «На сьогодні до аукціону вже підготовлено 17 нафтогазових ділянок із прогнозованими ресурсами у понад 92 мільярди кубометрів газу та 16 мільйонів тонн нафти», — сказав він та спрогнозував, що з цих ділянок щороку можна буде видобувати від 2 до 5 мільярдів кубометрів газу. «Це саме ті обсяги, яких нам не вистачає, щоб виконати програму», — зауважив глава уряду.

Перший аукціон, на який виставлено 10 нафтогазових ділянок, має відбутися вже 6 березня, а на другий аукціон, який відбудеться 29 квітня, буде виставлено 7 ділянок. Загалом упродовж двох місяців на аукціони виставлять понад 30 нафтогазових ділянок.

Водночас Держгеонадра найближчим часом на ProZorro також буде виставлено ділянки із покладами графітів, кольорових металів, берилію, енергетичного вугілля та інших критичних видів сировини. «Це понад 70 ділянок площею у 21 тисячу квадратних кілометрів», — повідомив Кирилюк. І дуже важливо, що вся інформація про ділянки, подані заявки та етапи їхнього проходження буде відкрита, що дасть можливість забезпечити максимальну прозорість та контроль з боку надрокористувачів і громадськості. «Кожні три дні відбувається оновлення інформації про реєстрацію документів, кожні десять днів ми оновлюємо стан розгляду. Надрокорстувач чи будь-яка зацікавлена особа абсолютно відкрито зможе переглянути по датах подані заяви, а також номер вхідного документа і від якого саме він кореспондента», — сказав О. Кирилюк.

Ураховуючи останні дискусії та суперечки, уряд доручив Держкомтелерадіо та Національному суспільному телебаченню вдосконалити правила відбору представника від України для участі в пісенному конкурсі «Євробачення». «Є дві речі, які ми повинні зробити: по-перше, внести зміни до правил відбору і, по-друге, просити Верховну Раду ухвалити закон про особливості провадження гастрольно-концертної діяльності особами, які беруть участь у видовищних заходах на території держави-агресора та на тимчасово окупованій території України», — сказав віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко та підкреслив, що в майбутньому це дасть змогу убезпечитися від суперечок, які мають місце нині.

Фото Урядовий портал.