Вечірнє засідання 26 лютого

За заявою двох депутатських фракцій — Радикальної партії та «Батьківщини» — Голова Верховної Ради України Андрій Парубій надав слово для виступу голові фракції Радикальної партії Олегу Ляшку. Він звернувся до Прем’єр-міністра з вимогою на найближчому засіданні уряду прийняти рішення, яким зобов’язати керівництво НАК «Нафтогаз України» повернути до державного бюджету виплачені їм мільйонні премії, що, на думку політика, дасть можливість знизити ціни на газ і тарифи для громадян.

Опісля народні обранці продовжили розгляд питань національної безпеки та оборони — обговорили два законопроекти про внесення змін до деяких законів України з питань проходження військової служби (№№7549 і 7549-1). Заступник міністра оборони Олег Шевчук зазначив, що першим урядовим законопроектом передбачено внести зміни до шести законів України, якими впорядковуються дисциплінарні повноваження посадових осіб. Альтернативний законопроект в авторстві депутата-«свободівця» Андрія Іллєнка передбачав запровадити у Збройних Силах та інших законних військових формуваннях вітання «Слава Україні! — Героям слава!». Однак, як зауважив заступник міністра, це вітання вже запроваджено відповідно до чинного законодавства у жовтні 2018 року.

Андрій Іллєнко у своєму виступі наголосив на потребі негайно розпочати правоохоронними органами розслідування фактів, які було викрито в оприлюдненому журналістському розслідуванні щодо зловживань в оборонній сфері, до яких начебто причетне і вище керівництво держави. «Фактично ми не бачили на сьогоднішній день жодних дій з боку правоохоронних органів, не відкрито ніяких кримінальних проваджень, це абсолютно неприпустимо», — наголосив А. Іллєнко.

Натомість секретар Комітету з питань національної безпеки та оборони Іван Вінник (фракція БПП) заявив, що окремі політичні сили намагаються зірвати роботу парламенту, і в тім числі розгляд безпекових законопроектів. Парламентарій запевнив, що вже створена ТСК має вичерпні повноваження щодо розслідування розкрадань у Збройних Силах України, які призвели до зниження обороноздатності. Окрім того, за словами І. Вінника, Україна мусить створити центральний орган виконавчої влади, який реалізовуватиме державну політику в сфері оборонно-промислового комплексу, і у такий спосіб буде реорганізовано концерн «Укроборонпром», підпорядковано державні підприємства оборонної сфери регуляторному органу.

Під час обговорення депутати знову вимагали завершити розслідування розкрадань в оборонній сфері. «Маємо 327 сторінок звіту Рахункової палати, яка визначає чіткий фактаж, чіткі кримінальні справи з розкрадань в Міністерстві оборони. Жодна з кримінальних справ за цими матеріалами, в тому числі з таємної частини, яка містить і ще понад тисячу сторінок, не розслідується ні військовою прокуратурою, ні будь-якою іншою прокуратурою, будь-яким іншим правоохоронним органом», — стверджував позафракційний Павло Кишкар.

На це І. Вінник відповів, що парламентська ТСК охопила період попередніх керівників Міноборони, і вже є оголошені підозри: «Лебедєв і Саламатін отримали підозри у вчиненні злочину, кваліфікованого по статті «Державна зрада». Керівник Генерального штабу Замана позавчора отримав так само підозру. На передостанньому засіданні Генеральний прокурор Юрій Луценко поінформував членів комісії, що всі керівники Міністерства оборони та керівництво Генерального штабу будуть перевірені на наявність в їхніх діях та рішеннях ознак злочинів, передбачених статтею «Державна зрада». І, власне, Замана, вже перевірений і вже підозра є, він навіть арештований. Єжель так само по підозрі, Іващенко переховується в Чехії».

Ігор Мосійчук (фракція Радикальної партії) також вимагав розслідування, наполягаючи, що крапку в цій історії має поставити парламент. «Тому що мародерів в часи війни розстрілюють», — підкреслив депутат.

«Головне — це не перейменувати, а — який зміст далі буде», — зауважив Сергій Соболєв («Батьківщина»). «Чи може собі уявити хоч одна армія, що ті, хто відповідає за постачання армії, буде у країни-агресора закуповувати контрабандою озброєння або деталі, які не відповідають сертифікації, які не відповідають якості, які беушні, ціною у вісім разів більше!» — сказав він.

За результатами голосування обидва законопроекти не набрали голосів для схвалення за основу і були відхилені.

Після дискусії Іван Вінник запропонував зняти всі законопроекти на тему нацбезпеки та оборони з подальшого розгляду з технічно-політичних причин та оголосити перерву для політичних консультацій. Головуючий дочасно закрив вечірнє засідання.