Олег Ляшко закликав уряд зменшити розрив між зарплатами чиновників і простих робітників.

Фото надано прес-службою РПЛ.

Лідер Радикальної партії зареєстрував законопроект щодо збалансування шалених винагород українським суддям, які є захмарними навіть для європейців.

Сумарна зарплата судді Верховного Суду України разом з коштами на оздоровлення перевищує 130 тисяч євро на рік. Це найвищий після Шотландії суддівський дохід в Європі! Такі дані наводить Олег Ляшко у своєму законо-
проекті.

Загалом, за підрахунками лідера фракції Радикальної партії, сума винагороди суддям Верховного Суду України та членам Вищої ради правосуддя у 65 разів вища від мінімальної і у 27 разів вища від середньої заробітної плати по Україні. Максимальна зарплата судді ВСУ і КСУ може перевищувати мінімалку в 200 разів!

«Ніде у світі таких співвідношень оплати праці не існує», — обурюється народний депутат.

Проблема не лише в завищених окладах, зазначає Ляшко, а й у шалених надбавках та необґрунтованих пільгах служителів Феміди.

«Закон встановлює зарплату в місцевих судах у розмірі 30 мінімумів, в апеляційних — 50, в Верховному Суді — 75. Але це тільки оклад. А ще надбавки до окладу, до 80% — за вислугу років, 15—20% — за науковий ступінь, 5% і 10% — за роботу з секретними документами. Ці три надбавки в максимальному розмірі досягають 110% і більше. А ще регіональний коефіцієнт — до 25% та інші пільги, включаючи службовий транспорт, санаторно-курортне лікування тощо.

Прив’язуючись до мінімальної зарплати часу введення цих норм у 1600 грн (з 1.01.2017 р.), оклад судді Верховного Суду становить 120 тисяч грн (75 х 1,6). Максимальна надбавка — ще 132 тисячі. Набігає вже понад 252 тисячі. А з урахуванням регіонального коефіцієнта Києва набігає вже 315 тисяч на місяць і вище», — підрахував лідер РПЛ.

Він додав, що оплата судді Верховного Суду Польщі є втричі меншою і не перевищує 105—120 тисяч грн, у Чехії, Латвії, Литві розмір суддівського доходу ще нижчий.
Несправедливим, за словами Ляшка, є й той факт, що кошти на захмарні зарплати суддям ідуть з податків українців, які отримують копійчану мінімалку.

У своєму проекті закону політик пропонує обмежити розмір окладу судді місцевого суду до 25 прожиткових мінімумів, судді ВСУ — 45 прожиткових мінімумів, а також скасувати регіональні коефіцієнти та знизити доплати. За його словами, це дасть змогу уникнути дисбалансу і несправедливості в оплаті праці.

Раніше Ляшко зареєстрував проект постанови, яким вимагає повернути до держбюджету 1,4 млрд грн премії керівників «Нафтогазу» і також привести їхні зарплати у відповідність із середніми по країні. Якщо кошти не повернуть добровільно, Ляшко обіцяє добитися арешту рахунків очільника «Нафтогазу» Коболєва через суд.

Друкується в рахунок квоти фракції Радикальної партії.