Дружина Президента України Марина Порошенко, Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер та перший заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова під час відвідання виставки "Дивовижні історії Криму" в Мистецькому Арсеналі. Київ, 26 лютого 2019 р.

Фото Михайла Марківа (прес-служба Президента України).

США та ЄС, як і раніше, погоджуються щодо потреби продовження санкцій проти РФ, запроваджених через анексію Криму та роль Москви у збройному конфлікті на Донбасі. 

Про це заявив Спеціальний представник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер на відкритті п’ятого міжнародного форуму «Окупований Крим: 5 років опору», який 26-27 лютого проходив у Києві. Він зауважив, що у Вашингтоні стежать за ситуацією стосовно прав людини на півострові, й нагадав про заяву американського держсекретаря Майка Помпео, що США ніколи не визнають анексію Криму, інформує «Радіо Свобода».

Учора, в рамках основної частини форуму, К. Волкер зауважив, що Білий дім підтримуватиме мирну демократичну Україну незалежно від результатів виборів, які має бути проведено у чесний та прозорий спосіб. «Сполучені Штати дуже підтримують Україну, ми — ваші партнери в реформах. Зрештою, ви їх визначаєте і проводите, а ми будемо стояти поряд із вами і зараз, і під час виборів, і після виборів. Незалежно від того, якими будуть їх результати, ми будемо підтримувати мирну демократичну процвітаючу Україну в її міжнародно визнаних кордонах, включаючи Кримський півострів», — цитує Волкера Укрінформ. Спецпредставник окремо наголосив на необхідності продовження боротьби з корупцією.

Варто зауважити, що 26 лютого, у День кримськотатарського опору російській окупації, у Держдепартаменті США заявили, що Вашингтон закликає РФ негайно звільнити всіх українських політичних в’язнів з Криму, які виступили проти окупації півострова. Із вимогою до Кремля припинити переслідування жителів півострова, які виступають проти незаконної анексії, і повернутися до виконання своїх зобов’язань стосовно територіальної цілісності та єдності України в рамках міжнародно визнаних кордонів закликали в цей день й у Франції та Німеччині.

У форумі «Окупований Крим: 5 років опору» взяв участь і Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який наголосив, що сьогодні заклики про звільнення Криму та українських політв’язнів — це питання не тільки України, а й усього цивілізованого світу, адже йдеться про світову безпеку. 

Серед учасників також були представники Верховної Ради, адміністрації Президента України, РНБО, Меджлісу кримськотатарського народу, дипломатичних місій та представництв, провідні міжнародні експерти.