Фото: dw.com

У вівторок парламент Албанії проводив чергове сесійне засідання, але без участі 57 депутатів від Демократичної партії та Соціалістичного руху за інтеграцію, які здали свої мандати. Опозиціонери організували біля будівлі парламенту чергову акцію протесту з вимогою відставки уряду Еді Рама й призначення дострокових виборів.
 

Юрба протестувальників спробувала проникнути до парламенту. Вони навіть атакували міністра туризму Бенді Кльосі й, прикриваючись ним, намагалися ввійти до будівлі. Але поліція розгадала маневр, відбила міністра й відкинула протестувальників на кілька метрів.

Учасники акції закидали поліцейських камінням і пляшками, а також почали палити підвезені шини. Правоохоронці застосували традиційний сльогінний газ і закликали людей розійтися. На що, звісно, ніхто не відреагував, а лідер Демократичної партії Лулзім Баша закликав не розходитися і добитися скасування засідання парламенту, куди цього вечора прийшов і прем’єр-міністр Еді Рама. 

Лулзім Баша та голова Соціалістичного руху за інтеграцію Моніка Кромеді, яка є дружиною президента країни, пообіцяли політичному опоненту продовження протестів доти, поки той не піде у відставку. Моніка Кромеді запевнила присутніх, що після того, як парламент залишили 57 депутатів, він став незаконним, і закликала людей знову зібратися на площі в четвер, коли має відбутися чергове засідання.

Під крики з вулиці: «Рама, іди!», «Бандити!» в парламенті проголосували за відставку 57 опозиційних депутатів згідно з їхніми заявами.