Під час засідання Комітету з питань економічної політики ухвалено рішення про те, щоб рекомендувати Верховній Раді прийняти в першому читанні низку законопроектів. Найбільш резонансним із них є проект змін до деяких законодавчих актів, які стосуються забезпечення рівних прав та можливостей громадян із представництва в наглядових радах та органах правління державних унітарних підприємств, господарських товариств та державних банків.

Ініціаторами законопроекту № 9528, зареєстрованого на початку лютого нинішнього року, виступили понад півсотні народних депутатів. Рівне ставлення до чоловіків та жінок є фундаментальним аспектом демократії та основоположною цінністю Європейського Союзу, наголошують вони. А принцип гендерної рівності закладено в Загальну декларацію прав людини. Включено його і до переліку Цілей сталого розвитку, а це засвідчує наявність світового консенсусу щодо необхідності рівного представництва жінок на всіх рівнях прийняття рішень, переконані законотворці.

У нашій країні жінки отримують в середньому на 24 відсотки меншу заробітну плату, ніж чоловіки. У рамках проекту Програми розвитку ООН проводилося дослідження «Жінки та чоловіки на керівних посадах в Україні», яке засвідчило: понад 80 відсотків очільників у нас — чоловіки. Водночас представники обох статей є суб’єктами права державної власності, що перебуває в управлінні державних компаній та банків. Відтак їх інтереси повинні пропорційно представлятися в управлінні об’єктами державної власності. Статистика каже, що на ділі цього не відбувається. А от у низці країн світу ефективно використовується особливий механізм обов’язкових квот для дотримання рівної представленості серед членів наглядових рад професіоналів обох статей. Різнопланові дослідження доводять, що компанії, в керівних органах яких представлені жінки, досягають кращих фінансових результатів, і це повністю відповідає інтересам держави та її громадян.

Під час засідання комітету жоден народний депутат не заперечував проти положень, прописаних у даному законопроекті. У першому читанні його підтримали одноголосно. Щоправда, не всі парламентарії були присутні на засіданні, але все-таки кворум був і голосів вистачило. «Особливо приємно, що питання гендерної рівності приймалося виключно чоловічим складом, — зауважив у коментарі позафракційний народний депутат Віктор Шевченко. — Усі проблеми, пов’язані з питанням рівності, протягом останніх років вирішуються в нашій країні непоганими темпами. Але закріпити принцип рівності на законодавчому рівні не завадить, адже це нормальна європейська практика. На моє переконання, не може бути якихось перешкод для здобуття посад за статевими ознаками кандидатів. Єдиний можливий критерій відбору — фаховість. Хто кращий спеціаліст, той і має займати керівну посаду. Але якщо закріпити це законодавчо, то жінки отримають більше можливостей, щоб здобувати вищі посади і брати участь в управлінні країною. Наш комітет один із перших відгукнувся на ці виклики».

Окрім цього законопроекту, члени Комітету з питань економічної політики під час засідання також підтримали проект змін до статті 22 закону про захист економічної конкуренції, які стосуються стягнення на обтяжене майно. А також зміни до закону про угоди про розподіл продукції, які мають на меті вдосконалити адміністрування укладення таких угод.