Цікаву легенду озвучив мешканець Озлієва Млинівського району Рівненщини Віталій Омельчук:

— У 60-х роках минулого сторіччя Ігор Свєшніков проводив археологічні розкопки в нашому районі. В Озлієві археологи відкопали стародавнє житло, а ще — ріг тура, знаряддя праці стародавніх людей тощо. Зауваживши мій інтерес до історії, він заручився згодою моєї мами і залучив мене до археологічної експедиції, за діями якої спостерігав у Малевому, Муравиці. Саме від археологів почув легенду, яку тоді сприйняв за правду:

«Наприкінці першого тисячоліття — у 996—998 роках нашим краєм угри переселялися з Волги на чолі з князем Аркадом. Мешканці Коблина вчинили їм героїчний спротив, однак сили були нерівні. Тож місто було сплюндроване, а більшість його мешканців загинула.

У розвідку з Муравиці до Коблина скерували кінний роз’їзд. Оцінивши ситуацію, мешканці Муравиці та її околиць пішли в ліс. Воїни зустріли військо Аркада хлібом-сіллю та запросили в середину фортеці. Коли старшини угрів зайшли туди, зачинилися двері, непрошених гостей убили, а тіла викинули за вал фортеці. У війську угрів зчинилася паніка і воно взяло курс на Луцьк»...

Усе могло бути. Зарубіжні історики стверджують, що в ці роки угри справді проходили нашим краєм і завоювали Русь задовго до Батия. Про це замовчувала російська, а згодом і радянська історична наука. Воно й зрозуміло: мабуть, горе-вчені вважали, що вистачить одного монголо-татарського сорому.

Записав Віталій ТАРАСЮК.

Млинів Рівненської області.