На знімку: один із символів Вінниці — вежа, збудована понад сто років тому.

Концепцію інтегрованого розвитку міста — «Вінниця-2030» — затвердили на сесії міськради. Дороговказом на наступне десятиріччя назвав цей документ міський голова Вінниці Сергій Моргунов, який представив його на розгляд депутатів.

— Концепцію розробляли разом із представниками найрізноманітніших сфер діяльності, громадськості, було багато обговорень у колективах, проводилися тренінги, фахові майстерні, постійно працювали робочі групи, — зазначив Сергій Моргунов. — Спільна робота передбачає спільну реалізацію, такі можливості надає реформа децентралізації.

За словами очільника обласного центру, інтегрований розвиток — це справді новий підхід у стратегічному плануванні. Це досить нове поняття для міст України. Саме принцип інтегрованого розвитку застосовують територіальні громади у країнах Європи. «Маємо подякувати урядам Німеччини та Швейцарії, а також організаціям GIZ та SECO за надання методичних рекомендацій, допомогу у формуванні і створенні документа, — наголосив міський голова. — Підтримку надав також і Мінрегіонбуд».

Загалом концепція «Вінниця-2030» містить у собі п’ять основних розділів. «Місто, в якому хочеться залишитися» — основний лейтмотив схваленого документа. Тож Вінниця має стати містом, в якому комфортно усім. Тут хочеться працювати, навчатися, створювати сім’ї, відпочивати. Людині, її потребам віддано основні пріоритети. Йдеться не тільки про городян, а й про гостей міста. Новий документ є логічним продовженням Стратегії розвитку обласного центру до 2020 року. За словами Сергія Моргунова, схвалена концепція стане основою для розроблення нового Генплану розвитку міста.

Віктор СКРИПНИК.

Фото надано автором.