Відомі люди Чернівців та області долучилися до її популяризації, погодившись ілюструвати своїми фото абетку та прийшовши на її презентацію в облдержадміністрацію. За словами сурдопедагога Чернівецького обласного навчально-реабілітаційного центру № 1 Юлії Сливки, проект має дві мети. Перша — благодійна, і її вже реалізовано. Відсьогодні стартує й марафон популяризації жестової мови, починаючи з абетки.

Жестова українська мова є рідною для нечуючих. І її також потрібно вивчати з абетки. Відтепер у закладах освіти розповідатимуть про цю абетку та взагалі про українську жестову мову.

«Ідея створення такого соціального проекту виникла давно. Ми залучили 33 особистості, які є найкращими у сфері, у своїх професіях. Ці люди прославляють Чернівці в Україні та за її межами. Це особистості у сфері кіно, театру, музики, спорту, освіти, культури. На презентації кожен з них показав певну літеру дактильної абетки», — каже Юлія Сливка.

Тож на презентацію абетки завітали герої з фотографій у книжці. Вони продемонстрували глядачам саме ту літеру, з якою позували на фотографіях до видання.

На думку в. о. голови ОДА Михайла Павлюка, вихід у світ «Абетки для нечуючих» є важливим комунікативним чинником для буковинців. Є містком для спілкування, а також способом залучення через увагу оточуючих осіб з вадами слуху до активної участі в житті Чернівців і всієї Буковини.

«Це є прикладом для інших регіонів як інклюзії, так і соціальної толерантності. Кожному буковинцю не завадило б на розмовному рівні володіти румунською мовою, якою розмовляє значна частина населення, та мовою жестів, котра є способом комунікації достатньо великої групи осіб. Це і є європейським підходом», — наголосив Михайло Павлюк.

Сергій СУЛИМА.

Фото автора.