Навколо закону про державну мову дуже багато маніпуляцій і брехні

На важливості розгляду законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної під час спільного брифінгу наголосили заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд та народні депутати Ярослав Маркевич, Ірина Подоляк та Руслан Сидорович.

«Напередодні розгляду закону про державну мову ми, на жаль, але закономірно, стали свідками величезних маніпуляцій, які провокуються і в залі пленарних засідань, і поза його межами, зокрема в українських медіа. Через це наш обов’язок пояснити необхідність і важливість ухвалення закону про державну мову», — наголосила Оксана Сироїд.

У свою чергу Ірина Подоляк, звертаючись до мешканців сходу та півдня України, закликала їх не вірити брехні, яка ллється з деяких телеканалів та від представників кремлівського гнізда. «Закон про державну мову написаний з урахуванням реалій, в яких є Україна. Він написаний з повагою до людської гідності. Після десятків років він нарешті створює ті умови і механізми, які дадуть можливість людям, які з тих чи інших причин не опанували державну мову, вивчити її. Цей законопроект спрямований на те, щоб українська мова була інтегруючим елементом українського суспільства», — сказала І. Подоляк.

Ярослав Маркевич, зауваживши, що він є представником сходу країни — Харківщини, також назвав закон елементом становлення держави. «Він дуже важливий для наступного покоління, яке повинно вирости іншим», — констатував народний депутат.

Відновити фінансування бюджетників

Верховна Рада має внести зміни до Державного бюджету на 2019 рік (законопроект № 9476), якими пропонується відновити фінансування бюджетників у десяти областях України, на території яких 23 грудня 2018 року мали відбутися перші вибори до ОТГ. Як відомо, волевиявлення було скасоване через введення воєнного стану. Відтак, не було розподілено кошти на освітню та медичну субвенції, у результаті чого вже два місяці лікарі та освітяни цих областей залишаються без виплати заробітних плат.

«Сьогодні є унікальний шанс не лише ухвалити законопроект у першому читанні, а й в цілому як закон», — наголосили під час спільного брифінгу представники «Народного фронту» Ігор Бриченко, Тарас Кремінь, Олег Медуниця, Іван Савка та Вадим Підберезняк.

«Ми віримо, що парламент знайде можливість, щоб підтримати людей, на яких тримаються сьогоднішні зміни — освітян та медиків», — зауважив Тарас Кремінь.