Віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс та віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе відвідали Тимчасовий меморіал Героїв Небесної сотні.

Європейський Союз і в подальшому підтримуватиме Україну й фінансово, і на політичному рівні, поки триватиме агресія Росії. Про це вчора у Києві під час виступу в КНУ імені Тараса Шевченка заявив віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. «ЄС, як і раніше, засуджує дії Росії, зокрема недавні дії у районі Азовського моря. ЄС зберіг високий рівень економічних санкцій проти Росії. І ми надалі підтримуватимемо вас і політично, і фінансово», — резюмував Домбровскіс. Він наголосив, що у XXI столітті не може бути місця для застосування сили для зміни кордонів суверенної країни.

Окремо віце-президент Єврокомісії зауважив, що збройний конфлікт на території України підриває довіру до економіки нашої країни, але підтримка ЄС допомогла пом’якшити цей ефект. За його словами, у 2014—2019 роках Україна отримала 3,3 мільярда євро, і «це найбільший обсяг такої допомоги, що надавався якій-небудь країні, котра не входить в ЄС». Домбровскіс відзначив, що люди часто кажуть, що тісні зв’язки між Києвом і Брюсселем принесуть користь Україні. «І це правда — доступ до міжнародних ринків, вільне переміщення робочої сили, стабільність і мир. Але в рівній мірі правильно й те, що ці тісні зв’язки принесуть користь ЄС», — додав він. 

До речі, візит Домбровскіс розпочав із покладання квітів до пам’ятника Героям Небесної Сотні, у такий спосіб ушанувавши п’яту річницю Майдану. В програмі візиту, зокрема, зустрічі  із Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом і міністром фінансів Оксаною Маркаровою.

Очікується, що сьогодні віце-президент Єврокомісії на знак солідарності з Україною відвідає Приазов’я, де проведе переговори з регіональними та місцевими органами влади. Він відвідає порт у Бердянську та офіційно відкриє фінансовані Євросоюзом дитячий садочок і реабілітаційний центр для дітей з інвалідністю.

Фото зі сторінки у Твіттері Іванни Климпуш-Цинцадзе.