Олександр Федоров, Гжегош Гураль, Петро Кіяшко під час зустрічі (зліва направо).

Фото Андрія БАБІНЦЯ.

З історії відомо, що наші предки мали завойовницький інстинкт. І Дубенський замок був свідком не одних боїв та нападів ворогів. Однак рівень інтелекту людей третього тисячоліття уже дійшов до того висновку, що саме тісна співпраця зможе підняти суспільство на вищий рівень, а не завойовництво. А українське суспільство у нинішніх життєвих умовах особливо потребує допомоги сильніших та успішніших. І ті громади, які активно шукають вихід із ситуації, також стають успішнішими.

Цей висновок стосується нашої Смизької ОТГ Рівненщини. Її керівництво знайшло партнерів для співпраці як на сході України, так і в сусідній Польщі. Цими днями сталася подія, яка дасть поштовх для нового розвитку одразу трьох об’єднань громад, які географічно не так уже й близькі. Співпрацюватимуть між собою наша Смизька громада, Веселівська селищна громада Запорізької області та ґміна Котунь з Польщі. Перш ніж відбулося підписання меморандуму про співпрацю, пройшла презентація кожного з підписантів. Йшлося про те, як вдалося дійти до висновку, аби підписати міжнародну тристоронню угоду про співпрацю.

— Протягом двох років тривали наші домовленості, ми зустрічались з друзями і сьогодні підписуємо меморандум про співпрацю. Ми сподіваємось на плідну, яскраву і гарну роботу. Думаємо, що кожна зі сторін отримає від цієї роботи результати — молодь побачить переваги, які існують у громадах-партнерах. Ця співпраця буде спрямована на розвиток громад, — зазначив перший заступник голови Смизької ОТГ Олександр Федоров.

Керівник Веселівської ОТГ Петро Кіяшко зауважив:

— Нам пощастило працювати у період великих змін в Україні. Я побував у Смизі і побачив людей, які хочуть міняти все на краще, вони не розгубилися. І я впевнений, що найближчим часом представники Смиги побувають у нас на Веселівщині і побачать наші напрацювання. Я завжди розказую, які у вас талановиті люди. Найголовніше для мене, що ми станемо багатшими — ми знайшли справжніх друзів в особі представників зі Смиги. З Польщею дружба у нас результативна, і сьогодні ми від них отримуємо подарунок — пожежний автомобіль.

А лідер польської ґміни Котунь Ґжеґош Ґураль запевнив, що він усе зробить, аби наблизити українські об’єднані громади до європейських зразків господарювання.

Отже, закладено першу цеглину у співпраці територіальних громад на міжнародному рівні. І ця співпраця безперечно дасть нові можливості для їх розвитку.

Андрій БАБІНЕЦЬ.