Корецька міська рада ініціювала громадські слухання з приводу утворення ОТГ. Корецький район — один із трьох в області, де немає жодної об’єднаної громади. Керівництво району, міської ради, Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування та Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України вирішило ще раз обговорити можливості, які дає законодавство при створенні ОТГ. Для цього в залі райради зібрались представники сільських рад, громадських організацій, жителі міста та району для обговорення цього питання. Міський голова Корця Людмила Дмитрук у вступному слові нагадала про те, що це уже не перша спроба прийняти позитивне рішення з утворення територіальної громади. 16 квітня 2015 р. була створена робоча група з цього питання. Пізніше проведено низку заходів, де залучали керівників різних рівнів і активну громаду. Однак радикальних рішень, з якими можна було би вийти на проведення виборів в ОТГ, так і не було прийнято.

Людмила Дмитрук не приховувала той факт, що втрачено чимало часу, а відповідно й фінансів, бо саме законодавчі можливості дають більше відрахувань коштів для ОТГ, ніж для сільських чи міської рад окремо. Це і податок з фізичних осіб, і державні субвенції, розвиткові проекти, європейські гранти.

Директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий розповів про досягнення ОТГ в області. 31 з них нині має бюджетні відносини з державою. Значно зросли власні надходження. В ОТГ зуміли втілити у життя чимало серйозних проектів. У деяких навіть допомогли місцевому бізнесу, як ось у Бугринській ОТГ, де збудовано лінію з виготовлення пелетів. З місцевої сировини роблять здешевлене паливо, яке використовується для обігріву своїх бюджетних установ, і таким чином економлять кошти.

Об’єднання громад — незворотний процес. Дещо змінюється перспективний план, різні формати, але вся Україна йде до змін адміністративно-територіального устрою, підкреслив у своєму виступі Руслан Сивий. І поки що цей процес триває на добровільній основі. Однак вибори до місцевих рад у 2020 році вже мають відбутися на основі об’єднаних територіальних громад. І ті громади, які не об’єднаються добровільно, будуть об’єднані чи приєднані до когось централізовано.

Про способи об’єднання і законодавчу базу з цього приводу говорив консультант з правових питань Проекту «Пульс» Рівненського регіонального відділення Асоціації міст України Василь Курилас. Згідно з перспективним планом на Кореччині передбачалось утворення двох ОТГ: Корецької та Великомежиріцької. Однак після перших слухань за об’єднання у громаду з центром у місті Корець «проти» висловилась Користівська сільська рада. Це і зупинило процес об’єднання. Пізніше ще кілька сільрад відкликали своїх уповноважених осіб. Нині законодавство дозволяє об’єднуватись і без згоди частини громад, що входять в округ, тому є ще можливість провести такі вибори восени цього року добровільно. В іншому випадку вони відбудуться у 2020 р., але вже на новій основі. Однак це — втрачені шанси отримати від держави кошти на нові можливості для розвитку громади.

Консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер детально на прикладах роз’яснила про фінансові переваги ОТГ. А коли є кошти на рахунку, то це активізує громаду здійснювати плани з благоустрою, стимулює збільшувати власні надходження. Людмила Володимирівна резюмує: «Ще жодна громада і її керівники не пошкодували про те, що об’єднались».

Якраз про невикористані можливості говорив голова Корецької райдержадміністрації Сергій Черній. Торік район отримав на консолідований бюджет 75 мільйонів гривень. Можна було здійснювати спільні проекти. Проте через неповороткість системи сільських рад не всі кошти були використані. При ОТГ це робити значно легше. Ми зацікавлені, аби громади розвивались активно.

Голова райради Ігор Хоменчук наголосив на тому, що прийнято чимало законів, які допомагають розвиватися місцевому самоврядуванню, змінювати економіку населених пунктів. Він повідомив про результати останнього опитування сільських голів, які висловилися з приводу того, скільки об’єднаних громад вони бачать на території Кореччини. Так ось: 15 — бачать одну ОТГ, 7 — за дві ОТГ, 1 — абсолютно не підтримує цієї реформи.

Пізніше саме з цього приводу розгорілась дискусія. Зокрема, учасник АТО Віктор Дмитрук абсолютно не згоден з тим, аби була лише одна громада. Мовляв, це нічого не змінить у системі управління. А ось голова районної ради профспілок освіти Анатолій Сухляк вважає, що інвестор скоріше піде до великої і міцної громади, а не до бідної та малої.

Як працює Берездівська об’єднана громада із Славутського району Хмельниччини, що є сусідкою корчан, розповіла запрошена на захід перший заступник голови цієї ОТГ Євгенія Загоруйко. Вона продемонструвала справжній широкий респект діяльності об’єднаної громади. Після об’єднання за державний трансфер у сумі

9 млн грн Берездівська ОТГ насамперед придбала трактори, іншу техніку, яку передала своєму комунальному підприємству, і цією технікою обробляють місцеві городи і таким чином заробляють кошти. Створили навіть свій ЦНАП, і тепер люди не тратять час та кошти на різні реєстрації, аби їздити у райцентр. На 316 квадратних кілометрів загальної площі в апараті ОТГ працює 25 чоловік і ще 12 старост. У селах мешкають від 1 до 1200 жителів. І всім ОТГ допомагає. Пані Євгенія підкреслила свою думку: «Треба давати ініціативу молоді, яка не має великого життєвого багажу знань, а отже, менше сумнівається, зате прогресивніше мислить». А корчанам сказала відверто: «Ви запізнилися з ОТГ рівно на три роки. За цей час в районі зробили б набагато більше, ніж ви зробили, бо мали б на це чималі кошти. Боятися змін не треба».

Далі були дебати. Присутнім довелося послухати у виступах і про глобальні проблеми в Україні, і про сумніви, чи варто об’єднувати громаду, і категоричних противників об’єднання, і вагомі аргументи про те, що ОТГ вже давно на часі. Відчувалось, що нинішні сільські голови, особливо ті, які мають на своїх територіях заправки ПММ, що дає їм сплату акцизу, створили певне «лобі» противників реформи об’єднання. Від їхнього імені виступила голова Користівської сільради Людмила Онищук. Вона аргументувала свою позицію тим, що нині сільрада має кошти і може допомагати місцевим людям навіть у разі хвороби чималими сумами, виділяти їх на благоустрій свого села, асфальтувати дороги і доріжки та інше. А приєднавшись до Корця, такі можливості відпадуть.

Представниця громади з Нового Корця Людмила Бондар розповіла, як у них в селі проводилось опитування населення. Людей одразу спрямували на думку, якщо не буде своєї сільради, то вони нічого не матимуть. Тому до людей треба йти знову і пояснювати їм реальну картину.

Депутат Гвіздівської сільради Валерій Лукащук зробив висновок: «Багаті не хочуть ділитися, але треба думати масштабніше. Не всі школи заповнені. Є кадрові проблеми. Об’єднавшись, можливо, ці проблеми вдасться вирішити».

Слухання відбулися конструктивно. Хтось залишився на своїй позиції, але більшість збагнула, що нинішні ОТГ — це велика можливість розвивати громаду. Такої думки і міський голова Корця Людмила Дмитрук.

Андрій БАБІНЕЦЬ.

Рівне.