Працювати в час реформ непросто. А як із новими викликами, завданнями справляються пенсійники Прикарпаття?

Прозорі офіси та інші нововведення

«Для підвищення ефективності роботи та якості надання послуг триває оптимізація структури, — каже начальник Головного управління ПФУ Івано-Франківської області Надія Павлюк (на знімку). — Штат скоротили на 22 одиниці. Цьогоріч територіальні управління будуть приєднані до головного. Оптимізація наблизила органи Пенсійного фонду до споживачів послуг через утворення нових пунктів прийому громадян в ОТГ та через впровадження новітніх інформаційних технологій. У більшості з них налагоджено надання послуг безпосередньо в адмінцентрах громад. На принципах «прозорого офісу» відкриті оновлені фронт-офіси у Надвірній та Яремчому. До десяти днів скоротився термін оформлення пенсійних виплат. До СМС-інформування пенсіонерів та застрахованих осіб про страховий стаж та пенсійні виплати залучено 22 тисячі осіб. На веб-порталі зареєстровано майже 40 тисяч фізичних та юридичних осіб. Самостійний доступ до даних персональної облікової картки спростив звернення по надання роз’яснень. Додатково проводимо зустрічі з різними категоріями населення.

Розпочали виготовлення електронних пенсійних посвідчень, які містять цифровий підпис та є одночасно платіжною карткою. Провели міграцію облікових даних до електронних особових рахунків, коригування та інвентаризацію пенсійних справ. Тепер нарахування пенсій проводиться в електронній формі».

Надані управлінцями послуги стосувалися насамперед оформлення документів для призначення та перерахунку пенсій. А ще — звернень щодо допомоги на поховання, роз’яснення законодавства, видачі довідок тощо.

А де кошти взяти?

На забезпечення своєчасної виплати пенсій і грошової допомоги в області торік спрямовано майже 10 млрд грн. Понад третину доходів Пенсійного фонду становили кошти, зібрані від платників податків.

Однак за платежами, які адмініструють пенсійники, надходження дещо зменшилися, зокрема через перереєстрацію в Чернігівській області Прикарпатського управління бурових робіт ПАТ «Укрнафта». Втрата відчутна — понад 15 млн грн. Є проблема з реальною базою даних цього виду збору. Значні суми нараховують практично «мертвим» платникам, які не ведуть діяльності (банкрутам та платникам, майно у яких відсутнє або перебуває у банківській заставі). Це, зокрема, ВАТ «Оріана», яке виведене з банкрутства та очікує приватизації.

Наповнюють бюджет надходження від єдиного соціального внеску. Попри відтік із області великих платників ЄСВ, доходи зросли майже на мільярд гривень. Є й заборгованість. Основна причина — несвоєчасне нарахування ЄСВ органами Державної фіскальної служби фізичним особам — підприємцям і несплата нарахованих сум, а також заборгованість бюджетних установ, переважно Івано-Франківська.

«Вживаємо всіх передбачених законом заходів щодо стягнення заборгованості. Внаслідок проведеної роботи економічно активні платники частково її погашають. Однак із поданих 275 позовів задовольнили лише частину. Стягнення боргів потребує значних коштів для сплати судового збору, а це фактично витрати кошторису на утримання апарату органів Пенсійного фонду. Тому вкрай необхідно розв’язати цю проблему на законодавчому рівні», — зауважила Надія Павлюк.

Контроль і ще раз контроль

В області тривають заходи з легалізації оплати праці та зайнятості населення. За результатами аналітично-моніторингових досліджень управління спрямувало матеріали органам Державної фіскальної служби щодо 433 випадків ознак порушень у звітності страхувальників та 2116 випадків — органам Держпраці. Частину справ уже передали до суду. Результатом стало збільшення фонду оплати праці у фізичних осіб — підприємців.

Формування бази даних реєстру застрахованих осіб також є важливою ділянкою роботи. Завантажені місячні звіти страхувальників, відомості про осіб, які працювали на умовах трудового договору або — цивільно-правового характеру. А також про тих, які підлягали соціальному страхуванню з інших підстав. Важливим є забезпечення достовірності баз даних, що використовуються в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. В управлінні перевіряють обґрунтованість нарахування пенсій, що також дає змогу здійснити перерахунок при виявленні порушень та переплат.

Як пенсії зростуть у березні

Реформою передбачено щорічне проведення перерахунку пенсій шляхом збільшення показника середньої зарплати, з якої сплачено страхові внески. Базовою в березні стала сума 4404,35 грн. Надія Павлюк наголошує, що підвищення торкнеться всіх отримувачів страхових пенсій, військовослужбовців строкової служби, чорнобильців. Якщо розмір страхової пенсії після перерахунку перевищить розмір спецпенсії, автоматично відбудеться переведення пенсіонера з одного виду на інший.

Індексація стосується всіх пенсіонерів, незалежно від факту роботи, але реальне підвищення отримають не всі, насамперед це стосується осіб із неповним трудовим стажем. Для чоловіків — 35, а для жінок — 30 років. Якщо пенсія призначена до 1 жовтня 2011-го — 25 та 20 років відповідно.

Середній розмір підвищення пенсії на Івано-Франківщині — 450 грн (17%). Розмір індивідуальний. Дізнатися свої дані можна в органах Пенсійного фонду, де роз’яснять схему розрахунку.

Перерахунку підлягали 320 тисяч пенсій, майже п’ята частина — без реального підвищення, тобто залишилися на рівні мінімального розміру 1497 грн. Не зросли виплати, призначені торік, оскільки їх розмір обчислений із базової зарплати 5377,90 грн. 85 тисяч пенсіонерів отримають додатково по 100—500 грн, 24 тисячі — 500—1000, приблизно 74 тисячі — понад 1000 грн. Якщо розмір підвищення не досягає 100 грн, встановлюється доплата до цієї суми. Її отримають 78 тисяч пенсіонерів області.

Урядовою постановою передбачено одноразову доплату 2410,17 грн до звичайної пенсії (прожитковий мінімум для непрацездатних осіб). Її виплатять рівними частинами в березні-квітні пенсіонерам із повним стажем роботи, розмір пенсії яких не перевищує мінімального розміру, встановленого для осіб, котрим виповнилося 65 років.


Івано-Франківська область.

Мовою цифр

На обліку в органах Пенсійного фонду Івано-Франківщини перебуває понад 356 тисяч пенсіонерів — чверть населення. Середній розмір виплат на початок 2019-го становив 2287 грн, що трохи більше, ніж позаторік. Значна частина отримувачів скористалася послугами банків. На поштовому зборі заощадили майже 60 млн грн.

Торік призначено понад 11 тисяч нових пенсій, дещо менше, ніж у 2017-му. Даються взнаки природне зменшення кількості населення та зміна умов виходу на пенсію. Водночас зросло число підготовлених формулярів для призначення частини пенсії за міжнародними угодами.

Є особливості через неоголошену війну з Росією. На Прикарпатті виплачують 284 пенсії з інвалідності учасникам АТО та 172 — членам сімей загиблих учасників АТО. 520 особам встановлено підвищення та надбавки до пенсій. Виплати встановлені й 842 особам із числа внутрішньо переміщених.

Фото надано Головним управлінням ПФУ в Івано-Франківській області.