У середині січня працівники Одеського припортового заводу заявили про готовність подати до суду на керівництво підприємства через величезну заборгованість з виплати зарплати. На сьогодні вона перевищила вже 30 мільйонів гривень. З цієї причини торік із заводу звільнилися за власним бажанням 564 працівники.

Крім того, ОПЗ накопичив податкову заборгованість, яка становила 6,2 млн грн. Загальний борг підприємства до початку 2019-го — майже 7,7 мільярда. До того ж єдиним великим джерелом обігових коштів на заводі є доходи від надання ДП «Укрхімтрансаміак» послуг із приймання, охолодження, зберігання й відвантаження на судна рідкого аміаку російського походження, що надходить по аміакопроводу. Втім, цих коштів усе одно не вистачає для підтримки роботи всього заводу.

Як повідомили на підприємстві, ОПЗ отримав від київської компанії 15 млн грн за давальницькою схемою, і з цих грошей почали погашати борги з виплати зарплати. Так, працівники заводу вже одержали по   2 тисячі гривень за грудень. 12 лютого трудовий колектив вимагав від правління розробити графік погашення заборгованості й узяти зобов’язання щодо чіткого його виконання.

Крім того, заводчани наполягають на тому, щоб у найкоротші строки було закрито всі розрахункові рахунки підприємства в комерційних банках, і вимагають спрямовувати грошові потоки через рахунки в державних банках, «поки економічна ситуація на заводі не стабілізується».

Одеса.