На Херсонщині сільські громади конфліктують з виконавчою службою через аліментників. Після прийняття пакета законопроектів у рамках ініціативи #ЧужихДітейНеБуває державні виконавці отримали право направляти злісних боржників з виплати аліментів на громадські роботи, аби ті мали чим оплачувати утримання малечі. У принципі, селяни проти цього нічого не мають — питання в іншому. Законом передбачено, що виконання таких робіт мають фінансувати не з державного, а з місцевих бюджетів. Це й стало каменем спотикання — платити аліментникам громади чи то не хочуть, чи то просто не можуть. Проблему вже обговорили на спільному зібранні за участю депутатів Бериславської районної ради та всіх сільських голів району.

От що розповів голова смт Козацьке Андрій Чирко: «У нас у селі працює один прибиральник сміття — його засудили до сорока годин виправних робіт. Але платити йому з нашої скарбниці, на відміну від аліментників, не треба. Оплачувати ж роботу останніх просто ні з чого. Навпаки, дефіцит коштів на утримання дитсадка й Будинку культури поточного року сягає 812 тисяч гривень. А ще треба десь відшукати 900 тисяч гривень — нашої частки фінансування нової будівлі сімейної амбулаторії. Благоустроєм у селі завідує комбінат комунальних підприємств, але ми не можемо звільнити десять його працівників заради того, щоб платити аліментникам».

На думку сільських голів Бериславщини, держава не повинна перекладати проблему на плечі громад. Тому до пакета законопроектів у рамках ініціативи #ЧужихДітейНеБуває треба внести корективи, передбачивши можливість оплачувати зайнятість боржників за аліментами або частково, або повністю з держбюджету. Тут готують відповідне звернення до Верховної Ради України.

Херсонська область.