Ложа уряду.

 

Олександр Дубінін, Валентин Дідич.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут 
 

Парламентська хроніка
    Ранкове засідання 1 березня

У рамках години запитань до уряду міністр соціальної політики Андрій Рева розповів про дію програми надання субсидій за житлово-комунальні послуги. За словами урядовця, порядок надання субсидій неодноразово змінювався та удосконалювався з урахуванням вимог часу і вже довів свою ефективність за умов підвищення цін та тарифів.

Зокрема, у 2018 році було переглянуто критерії надання цього виду державної підтримки з метою підвищення ефективності та посилення адресності. Торік у липні запровадили електронний реєстр субсидій, нагадав міністр. Це дозволило зробити процес призначення більш прозорим для громадського контролю. Натомість Міністерство соціальної політики отримало інструмент для аналізу характеристик домогосподарств, які отримують допомогу.

Із січня минулого року змінено також і механізм фінансування. Уперше за 25 років припинено взаємозаліки між бюджетом та підприємствами, що надають житлово-комунальні послуги, і тепер пільги та субсидії надаватимуть лише у грошовій формі. Цього року така практика триватиме. Крім того, набули чинності зміни до закону про житлово-комунальні послуги, які передбачають, що субсидії виплачуватимуть споживачу. Тобто механізм виплати субсидій зміниться кардинально. Впровадження грошової виплати здійснюватиметься поетапно, повідомив А. Рева. Із січня допомогу в грошовій формі надаватимуть тим домогосподарствам, які вперше звертаються по її отримання. Із травня гроші надходитимуть уже всім домовим господарствам, які отримуватимуть пільги не в опалювальний період. А вже з жовтня 2019 року грошова форма охопить всіх без винятку отримувачів житлових субсидій.

Важливо, щоб отримані кошти громадяни спрямовували на сплату саме комунальних послуг, каже урядовець. Тому уряд розробив механізм цільового використання бюджетних коштів, передбачених у рамках надання субсидій населенню. Ним не змінюються правила надання субсидій населенню. Розмір допомоги й надалі залежатиме тільки від двох чинників — розміру витрат на житлово-комунальні послуги та доходів громадян. Змінюється лише алгоритм виплати. Фінансування субсидій у грошовій безготівковій формі проводиться на центральному рівні. Сума субсидій перераховується Мінсоцполітики безпосередньо на персональні облікові записи одержувачів субсидій, з яких кошти направляються на сплату комунальних послуг. А банк повідомлятиме одержувачів послуг про те, що кошти надійшли смс-повідомленнями. Якщо сім’я економно використовувала енергоресурси, то вона зможе використати заощаджені кошти на власний розсуд. Тобто монетизувати і перевести їх на свій рахунок у будь-якому банку, запевняють у міністерстві. Адмініструватиме цей складний механізм «Ощадбанк», який має досвід здійснення інших соціальних виплат і розгалужену мережу відділень (майже чотири тисячі). За отриманням інформації з будь-яких питань щодо призначення субсидій споживачі можуть звертатися до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, повідомив міністр.

Станом на 20 лютого 2019 року субсидію готівкою отримують 3 мільйони 378 тисяч 807 домогосподарств. Уже в березні цього року вони матимуть готівкові кошти в розмірі призначеної їм субсидії за лютий. У середньому її розмір становитиме 1681 гривню. Ці виплати мають індивідуальний характер, наголошує А. Рева — від нуля до 24 тисяч (субсидіанти, які отримують таку суму, мешкають у Харківській області). Тим, хто отримує пенсії — виплати із субсидій на житлово-комунальні послуги здійснюватимуться органами Пенсійного фонду. Йдеться про 2 мільйони 323 тисячі 78 домогосподарств, а це 70 відсотків всіх одержувачів.

Усього для забезпечення виплати субсидій готівкою в березні буде спрямовано понад 5 мільярдів 663 мільйони гривень. Це стане можливо за рахунок окремої державної програми, головним розпорядником коштів якої є Мінсоцполітики. Передбачено, що громадяни мають самостійно контролювати своє споживання житлово-комунальних послуг і забезпечувати сплату в повному обсязі, а не лише розмір обов’язкового платежу, як це було раніше. Вони отримуватимуть повний рахунок, за який мають заплатити за рахунок коштів, нарахованих у рамках субсидій та своїх власних. Кожному на поштову адресу буде надіслано повідомлення із розміром призначених субсидій і спосіб виплати. Нададуть також інструкцію про використання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. У цьому повідомленні міститиметься попередження й про те, що наявність заборгованості унеможливить призначення субсидій на наступний період.

Під час запитань до урядовців народні депутати найчастіше торкалися саме питання монетизації субсидій. Однак зачіпали й інші резонансні теми, зокрема, ремонт доріг та відновлення інфраструктури на сході країни. Говорили також і про реструктуризацію боргів за житлово-комунальні послуги, про захоплення рейдерами Одеського національного медичного університету і затримку виплати зарплат та стипендій в цьому закладі, про підтримку кінематографії тощо.

Після оголошення Першим заступником Голови Верховної Ради Іриною Геращенко 256 депутатських запитів та звернень, парламентарії виступали з трибуни з різних питань.

На початку засідання на вимогу двох фракцій Голова Верховної Ради Андрій Парубій надав слово для виступу представнику «Опозиційного блоку» Ігорю Шурмі. Народний депутат наголосив: для того, щоб ухвалений торік закон про трансплантацію запрацював, необхідно було прийняти ще майже три десятки підзаконних актів. Відтак, вважає він, не можна було вводити закон у дію із січня цього року. Тепер маємо ситуацію, в якій дія старого закону призупинилася, а новий ще не працює. У четвер парламентарії відтермінували запровадження нових правил у цій сфері на січень 2020 року, але чи зміниться щось протягом цього року, цікавиться І. Шурма.

Із заявою також виступив керівник фракції Радикальної партії Олег Ляшко, який закликав уряд не продовжувати контракт із головою «Нафтогазу України» Андрієм Коболєвим. Оскільки правління компанії знову підписало з ним контракт та підвищило вдвічі зарплату, то О. Ляшко назвав це «розкраданням державних коштів» та запропонував уряду невідкладно зібратися на засідання, щоб вирішити одне питання — повернення керівництвом «Нафтогазу України» півтора мільярда гривень премії.