Переможці дегустаційного конкурсу.

Фото: molbuk.ua

Дегустаційний конкурс ГО «Об’єднання виноградарів та виноробів Буковини» зібрав велику аудиторію виробників та поціновувачів цього алкогольного напою. Участь у конкурсі, що відбувся у Чернівцях, взяли виробники домашнього вина з власної сировини з кількох районів Буковини. Проте представити свою продукцію забажали і винороби із сусідніх Івано-Франківської, Хмельницької та Вінницької областей.

Вино на Буковині любили завжди. Майже кожен газда, який мав виноградник біля садиби, культивував винні сорти. Найбільш виноробними районами завжди були бессарабські — Новоселицький та Хотинський. Там виноробна традиція передавалася з покоління у покоління, а деякі винороби навіть успішно конкурували із сусідніми молдовськими виробниками.

На нинішньому конкурсі авторитетне журі визначило кращі вина та авторів шедеврів. Серед 12 сортів сухого вина перше та третє місця отримали напої чернівчанина Андрія Перекути, власника виноградника у приміському селі Чагор, що має румунські традиції виноробства. Найкращим визнали вино з винограду сорту «Чорний доктор», а «бронзу» здобуло його біле вино з винограду сорту «Цитронний Магарач».

Друге місце у номінації «Сухі вина» виборов Василь Кукурудзяк з вином «Метеор», яке він виробляє з трьох сортів винограду: «Лівадійський чорний», «Августа», «Дунай».

Окремим був конкурс на жіночі напівсолодкі вина. Тут переможцем став Василь Морар з вином з винограду сорту «Молдова безсіменна». Друге місце виборов Василь Кукурудзяк. Третє місце з 14 представлених дамських вин присудили напою Галини Богачук.

На Буковині найкращого виробника домашніх вин обирають щороку. Це вже п’ятий конкурс, який дуже радує чернівчан. Об’єднання виноробів та виноградарів також щомісяця влаштовує курси для всіх охочих навчитися виноградарства, а також проводить виїзні семінари. Шановане у народі ремесло повертається додому.