У селі Глибокий Потік Тячівського району Закарпаття відбувся обласний фестиваль румунського народного мистецтва «Мерцишор».

Захід зібрав шанувальників румунської народної творчості — найкращих співаків і музикантів, танцюристів і фольклористів Закарпаття та сусідньої Румунії. Приїхали також представники обласної та районної влади, а також гості з прикордонних сіл повіту Марамуреш і сусіднього Рахівського району, дипломати.

Мерцишор, кажуть у Тячівській райдержадміністрації, — дуже давнє і красиве свято, якому вже майже вісім тисяч років. З ним пов’язана цікава традиція прикрашати свій одяг і дарувати іншим бутоньєрки — мерцишори — зі словами: «Живіть і процвітайте, як яблуні у серці весни». Люди носять ці талісмани впродовж місяця, а 31 березня, знімаючи з одягу, розвішують на квітучі фруктові дерева, при цьому загадуючи бажання, яке неодмінно збудеться. Нині самобутні талісмани весни — дві переплетені нитки — символізують те, що румуни живуть на Закарпатті в мирі, єдності та злагоді з іншими народами.

До учасників свята звернувся сільський голова Василь Буга, який привітав усіх присутніх з приходом весни. А голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль виголосив промову румунською мовою, за що отримав схвальні оплески. Також усіх присутніх привітав голова Тячівської РДА, депутат обласної ради Василь Дем’янчук.

Після чого відбулися численні нагородження. Грамоти та подарунки також отримали переможці обласного конкурсу дитячої творчості «Мерцишор — свято весни».

Свою мистецьку програму представили учасники художньої самодіяльності румунських шкіл Закарпаття, фольклорні групи, колективи та окремі виконавці. Відомими хітами порадувала учасників дійства народна артистка України Лілія Сандулесу. Загалом «Мерцишор» видався на славу!

Василь НИТКА.

Фото прес-служби Тячівської райдержадміністрації.