Андрій Мартишко (ліворуч) та Олег Процик — програмні спеціалісти програми DOBRE.

Керівник програми DOBRE Беррі Рід.

У Тернополі працювала майстерня «Смак громад». Цей захід організували експерти програми USAID DOBRE. Вони разом із представниками об’єднаних територіальних громад Тернопільщини шукали гастрономічні родзинки їхніх місцин.

«Громади Тернопільщини мають величезний потенціал у розвитку туризму, зокрема гастрономічного. Чудова природа, замки та гостинні люди, а також цікаві традиції приваблюють мандрівників. Треба, щоб громади розвивали цю сферу та вчилися на цьому заробляти. Ми працюємо над тим, щоб наші громади і в прямому, і в переносному сенсі були «смачні», сказав під час привітального слова програмний спеціаліст програми DOBRE Андрій Мартишко.

Учасники заходу навчалися основ формування позитивного іміджу громад, їх промоції, пошуку унікальності та комерціалізації регіональних продуктів харчування. Додатковий акцент зробили на розвитку інфраструктури гостинності — готелів, зелених садиб і кафе. А також на збереженні та популяризації місцевої нематеріальної культури, народних ремесел і художніх промислів.

Керівник програми DOBRE Беррі Рід поділився досвідом розвитку туризму свого містечка у США. «Юрика-Спрінгс — невеликий населений пункт в Арканзасі. Там живуть майже дві тисячі людей, і він не має знаних історичних пам’яток чи природних об’єктів. Однак минулоріч його відвідали 370 тисяч туристів. Усе завдяки участі громади у зйомках одного з телевізійних шоу, розвитку зручної інфраструктури для туристів, а також зручному сайту, де зібрана повна інформація про найрізноманітніші місцеві розваги», — розповів Беррі Рід.

Під час роботи майстерні «Смак громад» учасники разом з експертами напрацювали проектні ідеї, які допоможуть використати туристичні родзинки для місцевого економічного розвитку. Зокрема, в своїх громадах вони шукатимуть традиції та тематичні легенди й унікальні рецепти, притаманні їхнім територіям. Напрацювання стануть основою для гастрономічного путівника громадами Тернопільщини та підготовки їх презентацій у рамках «Фестивалю Громад», який програма DOBRE спільно із Західноукраїнським ресурсним центром проведе восени цього року.

До слова, в Тернопільській області програма USAID DOBRE працює у вісімнадцяти ОТГ — Байковецькій, Великогаївській, Вишнівецькій, Шумській, Золотопотіцькій, Скала-Подільській, Іванівській, Теребовлянській, Підволочиській, Зборівській, Золотниківській, Микулинецькій, Гусятинській, Лановецькій, Заводській, Хоростківській, Борщівській і Скалатській.

Надія МИКОЛАЙЧУК.

Фото надав Андрій МАРТИШКО.

Тернопільська область.

ДОВІДКОВО

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) — це п’ятирічна програма, що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку ОТГ, підвищення рівня залучення громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні.

Програма DOBRE працює в семи областях України: Дніпропетровській, Івано-Франківській, Харківській, Херсонській, Кіровоградській, Миколаївській та Тернопільській. DOBRE надає пряму допомогу об’єднаним територіальним громадам—партнерам програми в цих областях.