У Чернігівському обласному музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка відбулася XXIX церемонія вручення почесної недержавної нагороди «Народний Герой України».

«Це дуже почесна нагорода, виготовлена зі срібла, яке надають прості українці», — наголосив майор ЗСУ, Герой України Євген Межевікін.

Трьох народних героїв нагородили посмертно. Це 15-річний активіст Данило Дідік із Харкова, 19-річний доброволець Андрій Кривич із Конотопа та 26-річний десантник із Житомира Максим Перепелиця. Їх відзнаки отримали батьки. Семеро інших піднялися на сцену особисто. І кожен із них має свою героїчну історію. Скажімо, командир загону морської піхоти Богдан Рехліцький відзначився під час оборони луганського аеропорту, а легендарна «мама Таня» — Тетяна Борисенко у складі «Айдару» та 128-ї бригади лікувала поранених, здійснювала обмін тілами загиблих, була і в полоні. «Треба повертати свої землі, свої домівки. Особливо боляче за татар, бо цей народ російські окупанти гнобили і вивозили. Але ми переможемо!» — впевнена чернігівка Тетяна Борисенко (на знімку).

Народний Герой України, капелан, настоятель Всіхсвятського собору у Ніжині отець Сергій Чечин зазначив, що це — одна з небагатьох в Україні нагород, яка себе не дискредитувала. Адже серед народних героїв нема колаборантів, зрадників, нема нагороджених ні за що. Цей срібний тризуб оплачений кров’ю героїв і жертовністю волонтерів.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Фото Олени ЛАСТІВКИ-МОКРЕНЧУК.