Президент США Дональд Трамп продовжив на рік термін дії санкцій, запроваджених проти Росії у зв’язку з початком у 2014-му її неприхованої агресії проти України, повідомляє прес-служба Білого дому. Йдеться, зокрема, про кілька пакетів, які було запроваджено ще адміністрацією Барака Обами та є наслідком анексії Криму Російською Федерацією. Продовжено також дію заходів, введених адміністрацією Трампа у вересні минулого року. В Білому домі наголосили, що передумови появи документів не змінилися, а політика Москви продовжує «створювати надзвичайну загрозу національним інтересам і зовнішній політиці Сполучених Штатів», тому заходи реагування має бути продовжено.

Американські санкції стосуються, зокрема, громадян Росії, в тому числі офіційних осіб, а також посадових осіб уряду колишнього президента України Віктора Януковича. Окрім того, ці заходи стосуються бізнесменів із РФ, кількох компаній і керівництва угруповань «ДНР» та «ЛНР».

Днями і ЄС продовжив санкції проти В. Януковича і 11 його соратників, повідомляє прес-служба Ради Євросоюзу. «Рада продовжила до 6 березня 2020 року заморожування активів 12 осіб, визнаних відповідальними за привласнення українських державних коштів або зловживання службовим становищем, що призвело до втрати українських громадських коштів. Обмежувальні заходи щодо однієї особи не було продовжено», — йдеться у повідомленні. Як відомо, посли ЄС раніше вирішили виключити із санкційного списку екс-главу адміністрації президента Януковича Андрія Клюєва.

Підтримка Вашингтоном нашої країни продовжує проявлятися і в формі візитів високопосадовців. Зокрема, в Києві з 5 по 7 березня перебуває заступник держсекретаря США Девід Гейл. До української столиці він прибув із Лондона, де обговорював питання Сирії, Венесуели та Росії у роковини авантюрного використання Москвою нервово-паралітичної речовини в Солсбері. У Києві, за інформацією прес-служби Посольства США в Україні, Д. Гейл зустрінеться з високопосадовцями та політичними лідерами, щоб запевнити у незмінній підтримці США суверенітету й територіальної цілісності України і засудити тривалу російську агресію, зокрема напад у листопаді в Керченській протоці. Серед тем перемовин також майбутні вибори, антикорупційні заходи і питання дотримання прав людини. Завершить європейське турне Д. Гейл візитами до Белграда та Приштини 8 та 9 березня відповідно.

Мал. Олексія Кустовського.