Ректор КНУ ім. Т. Шевченка Леонід Губерський, міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, посол Королівства Іспанія в Україні Сільвія-Хосефіна Кортес-Мартін.

Фото Сергія Ковальчука.

У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка розпочалися роботи з термомодернізації корпусів двох факультетів — механіко-математичного та кібернетики.

«Про такий проект в університеті ми говорили впродовж двох останніх років, — нагадав ректор КНУ Леонід Губерський під час урочистої церемонії, присвяченій цій події. — Наскільки він важливий, викладачам і студентам не треба пояснювати… Цим корпусам вже виповнилося по 39-40 років». Термомодернізація дозволить нарешті створити комфортні умови в аудиторіях». «Узимку тут дуже холодно, інколи температура не піднімається вище 8—10 градусів», — додав Леонід Губерський.

Основні роботи планують завершити в листопаді. Модернізація відбудеться в межах реалізації проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій згідно з Кіотським протоколом до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату. Інвестор проекту — Міністерство сільського господарства, харчування та навколишнього середовища Іспанії, яке ще 2009 року викупило в України так звані «одиниці установленої кількості викидів парникових газів» на 30 млн євро і підписало відповідну угоду. Як розповіли в Мінекології, упродовж десяти років ці кошти були заморожені й зберігалися на рахунках одного з державних банків. Нині співпрацю з іспанцями з виконання угоди та освоєння «кіотських» коштів відновлено.

«У жовтні 2016 року між Мінприроди та іспанською стороною було створено наглядовий комітет, який розглянув та схвалив не лише проект з «озеленення» університетських будівель, а й низку інших проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій в інших населених пунктах,  які, я переконаний, будуть реалізовані в повному обсязі й за прозорих процедур», — пояснив профільний міністр Остап Семерак.

За словами головного інженера проекту термомодернізації Богдана Живчика, оновлення двох корпусів стане в 172 мільйони гривень. Його реалізація дозволить щороку заощаджувати на опаленні та електроенергії значні суми. Орієнтовна економія теплової енергії, порівняно з чинною системою, сягатиме 56 відсотків.

Проект передбачає заміну вікон на енергоефективні металопластикові, утеплення дахів і фасадів, комплексну модернізацію систем опалення та вентиляції. Остання матиме систему рекуперації, тобто використання тепла, отриманого з відпра-
цьованого повітря.

Такі архітектурні «родзинки», як барельєфи, розміщені на фасадах навчальних корпусів, обіцяють зберегти. «Вони не підпадають під декомунізацію, крім того, ми не маємо морального права знищувати такі речі», — вважає Богдан Живчик.

Надзвичайний і Повноважний Посол Іспанії в Україні Сільвія-Хосефіна Кортес-Мартін, яка була присутня на урочистостях, відзначила, що згадані навчальні корпуси були спроектовані кубинськими архітекторами в подарунок Україні, проте не адаптовані до місцевого клімату. Завдяки іспанським «зеленим інвестиціям» умови для навчання наших студентів буде покращено.

Кошти, отримані від продажу квот на викиди, ідуть до державного бюджету, проте використати їх можна виключно на профільні проекти (спрямовані на скорочення викидів або збільшення поглинання парникових газів, адаптацію до наслідків зміни клімату) під контролем інвесторів.

Капітальний ремонт згаданих корпусів профінансують у межах бюджетної програми «Державна підтримка заходів, спрямованих на зменшення обсягів викидів (збільшення абсорбції) парникових газів, у тому числі на утеплення приміщень закладів соціального забезпечення, розвиток міжнародного співробітництва з питань зміни клімату». Торік у травні було підписано угоду про делегування повноважень щодо здійснення функцій замовника при реалізації проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій між Міністерством екології та природних ресурсів України й КНУ імені Тараса Шевченка. Міністерство уповноважило університет бути замовником проектів з капітального ремонту (в обсязі термомодернізації) корпусів згаданих факультетів, розташованих у Голосіївському районі Києва. Підрядником буде відома компанія — ПрАТ «ХК «Київміськбуд», яку обрали через систему публічних закупівель ProZorro.