Чоловіки та жінки відрізняються фізіологічно, і симптоми серцевого нападу в них теж відрізняються. Через це жінки іноді невчасно звертаються по медичну допомогу і ризикують мати важкий перебіг чи померти. Фахівці Міністерства охорони здоров’я України наводять рекомендації Американської асоціації серця з приводу того, як розпізнати інфаркт, що робити і як знизити ризик. І коли обов’язково треба телефонувати за номером «103».

Інфаркт стається, коли постачання крові до серця в певній ділянці критично зменшується чи припиняється. Причина — передусім звуження коронарних судин через атеросклероз чи тромб. Ділянка серця, що не отримує кисень, поступово помирає. Тому так важливо вчасно відновити кровообіг у серці.

Серцевий напад проявляється як пекучий чи стискаючий біль або як дискомфорт і важкість за грудиною. Це триває кілька хвилин, може відступати і знову повертатися. «На мені наче сидить слон», — кажуть ті, хто це пережив.

Але в жінок симптоми можуть бути й іншими:

* Можуть боліти одна чи обидві руки, шия, плечі, щелепа чи живіт.

* Частий біль між лопатками.

* Дихання може стати частим і поверхневим, але при цьому нічого не болітиме.

* Може з’явитися виражена слабкість, запаморочення, нудота, холодний піт.

Якщо ви відчуваєте такі симптоми — негайно викликайте «швидку»! Можна прийняти ацетилсаліцилову кислоту — вона зупиняє згортання крові й утворення тромбів. Якщо в людини поруч із вами зупинилося дихання, насамперед зателефонуйте на номер «103» і зробіть непрямий масаж серця, поки дихання не відновиться.

Викликати екстрену допомогу також треба, якщо:

* біль постійний та стає інтенсивнішим;

* біль хвилеподібно повторюється у стані спокою;

* виникає різка слабкість, відчуття страху;

* частішає пульс;

* різко коливається артеріальний тиск.

За даними американських кардіологів, жінки дуже бояться не стільки інфарктів, скільки госпіталізації. Тому вони намагаються терпіти біль і дискомфорт, не викликати екстрену медичну допомогу і тим самим підривають своє здоров’я, втрачаючи дуже важливий час для застосування найбільш ефективних сучасних методів лікування інфаркту. Що менше часу мине від перших симптомів до потрапляння в лікарню, то кращі шанси на одужання.

Нині абсолютно всі пацієнти з гострим інфарктом міокарда з елевацією сегмента ST (коли від оперативного втручання і встановлення стенту залежить життя людини) отримують стент безплатно. Таку допомогу нададуть у одному із 34 реперфузійних центрів, які працюють у режимі 24/7/365. Ще шість відділень приймають пацієнтів із гострим інфарктом міокарда, але не цілодобово.

А щоб ваше серце та судини були в безпеці — консультуйтесь зі своїм сімейним лікарем щодо ризиків розвитку серцево-судинних хвороб (за потреби він направить до кардіолога), кидайте курити, багато рухайтесь та слідкуйте за своїм раціоном.

За повідомленням МОЗ.