У зверненні ПЦУ до Організації Об’єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Європейського Союзу, прийнятому на Священному Синоді, зокрема, зазначається, що «протягом понад п’яти років не припиняються утиски з боку окупаційної російської влади щодо Кримської єпархії нашої Церкви, очолюваної архієпископом Сімферопольським і Кримським Климентом. Останні події з цього ряду — намагання відібрати приміщення, в якому розміщується кафедральний храм святих Володимира і Ольги, в Сімферополі та тиск на громаду храму в Євпаторії».

Безпрецедентним за своєю цинічністю стало затримання архієпископа Климента 3 березня цього року російською поліцією за надуманими звинуваченнями у «нецензурній лайці» та «викраденні» митрополитом своїх же речей церковного вжитку. На Синоді також зазначалося, що істотно погіршується ситуація з дотриманням права на свободу совісті та віросповідання у «ДНР» та «ЛНР», що виявляється у систематичних гоніннях, знущанні, арештах, захопленні храмів.

1 березня виникла загроза повної заборони діяльності громад і священнослужителів української Церкви і повної конфіскації майна громад та депортації священиків з підконтрольної «ДНР» території.

«З огляду на ці загрози і постійний тиск на духовенство і вірних нашої Церкви на окупованих Росією українських територіях Донбасу і в Криму звертаємося до Організації Об’єднаних Націй, Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), до країн-гарантів Мінського процесу, до Європейського Союзу і взагалі до всіх демократичних країн, міжнародних та міжконфесійних інституцій із закликом вплинути на тих, від кого на цих територіях залежить ухвалення рішень, для того, щоб припинити ескалацію гонінь на нашу Церкву», — йдеться у зверненні ПЦУ.