На Вінниччині сіють ранні ярі зернові. Першими вивели в поле агрегати у низці господарств південного Ямпільського району. Водночас техніка працює в одному з центральних районів.

Ще тиждень тому поклали у ґрунт насіння ярого ячменю на всій відведеній площі у господарстві села Велика Кісниця Ямпільського району. «Керуємося давньою народною мудрістю: кидай ячмінь в грязь, будеш князь, — розповів «Голосу України» керівник господарства Микола Шарко. — Як тільки погодні умови дозволили вивести техніку в поле, одразу розпочали сівбу. Щоправда, площі ячменю трохи зменшили у порівнянні з минулим роком. Чому? Не той урожай, який би хотілося мати. Торік повністю дотримали вимог, передбачених технологією, відповідно затратили чималі кошти, а очікуваного результату не досягли».

У господарстві скоротили площу ячменю на 20 гектарів. Засіяли поле на сорока гектарах. Так само меншими, ніж торік, будуть ділянки гороху. У 2018-му ця культура чи не найбільше завдала втрат господарству. Микола Шарко уточнює, що намолот становив сім—вісім центнерів з гектара. Рослини зупинилися у рості на висоті приблизно 20 сантиметрів. Для подальшого нормального розвитку не вистачило вологи. Хоча також сіяли у ранній період.

Після завершення сівби ячменю у Великій Кісниці одразу взялися за роботи на полі, відведеному під люцерну. Кормову культуру вирощуватимуть на тридцяти гектарах. За словами пана Шарка, мають ще частину площі під люцерною з минулого року.

Люцерні приділяють не менше уваги, ніж зерновим.

— Наше господарство одне з небагатьох у районі, де маємо тваринницьку галузь, — продовжує Микола Шарко. — Крім нас, ще у двох, може, у трьох господарствах, зберегли поголів’я. Без люцерни — ніяк. Бо це і білок, і вітаміни, і фосфор, і кальцій. Та ще й відростає три-чотири рази протягом вегетації. Маємо і зелену масу, і сіно.

Керівник ще одного сільгосппідприємства «Писарівське» цього самого району — Віталій Віт повідомив, що сівбу ранніх розпочали з гороху.

— Ґрунт уже прогрівся до температури п’ять—шість градусів, вологи вистачає, умови хороші, треба їх використовувати, — каже співрозмовник. — Вологу закрили на всій площі. Снігу в наших краях було небагато. Найбільша товщина становила 15—20 сантиметрів. Але такий покрив зафіксовано протягом зими один чи два рази. Волога залишилася в ґрунті. Поспішаємо покласти насіння у зволожений ґрунт, бо як буде надалі — хтозна.

В обох зазначених господарствах перевагу віддають озимим культурам. Посіяні з осені пшениця і ячмінь у непоганому стані. З ярих зернових значну площу відводять тільки під кукурудзу. Втім, сіяти качанисту розпочнуть тоді, коли зозуля озветься. Так кажуть фахівці — це означає з настанням теплих днів.

Посівну кампанію розпочали і в Липовецькому районі, що у центральній частині області.

— У нас першим прозвітувало про сівбу ячменю фермерське господарство «Лан», — повідомила фахівець Липовецького районного управління агропромислового розвитку Наталія Буга. — Господарство має власну техніку, керівник — аграрій за фахом.

Не сумніваюся, що мають обґрунтування такому ранньому виходу в поле. На час нашої розмови холдинги до сівби ще не приступили. На орендованих землях продовжують закриття вологи. Роботу залишилося виконати приблизно на п’яти відсотках від загальної площі. Загалом структура ярих на землях району не дуже змінилася порівняно з 2018-м. Дещо зменшили площі під горохом, натомість розширили клин ячменю.

Вінницька область.

До речі

Загалом на Вінниччині, за інформацією обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів, планують частково збільшити посіви ранніх і пізніх зернових: торік їх вирощували на площі 858,5 тис. га, прогноз на нинішній рік — 864,2 тис. га. Розширять клин під кормовими — із минулорічних 121,9 тис. га до 123,5 тис. га. А ось технічних культур стане менше — приблизно на тисячу гектарів.