Мрієте збудувати чи купити житло в селі? Треба провести газ, воду, опалення або каналізацію? Як це зробити швидко, якщо бракує коштів? Подробиці — у розмові кореспондента «Голосу України» з головою державної установи «Тернопільський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» Сергієм Рібуном.

— Тернопільський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі реалізовує в області програму «Власний дім». У чому її особливості?

— Ця програма дає змогу поліпшувати житлово-побутові умови проживання сільського населення — тут допомагають у наданні довгострокових пільгових кредитів для індивідуальних сільських забудовників. Таке кредитування є прямим, адресним (цільовим), зворотним і здійснюється в межах наявних кредитних ресурсів фонду.

— Хто може скористатися таким видом кредитування?

— Кожен громадянин України, якому виповнилося 18 років і буде не більш як 65 років на момент повного погашення кредиту. За умови, що він проживає в сільській місцевості, а також за межами сіл і селищ у відокремлених фермерських садибах або ж планує переселення в сільську місцевість для постійного проживання. Також, якщо ця особа працює в сільській місцевості: в органах місцевого самоврядування, у соціальній сфері, на підприємствах, в установах та організаціях сільського господарства, в особистих селянських господарствах чи в інших господарських формуваннях, що функціонують на селі. Потрібно лише підтвердити свою платоспроможність офіційними довідками про доходи.

— Регіональні програми «Власний дім» діють практично у всіх областях України з 1999 року. Що вже встигли зробити на Тернопільщині?

— За роки діяльності Тернопільського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі в рамках програм, в яких бере участь фонд, кредити отримали 772 сім’ї на суму 28,5 мільйона гривень. Нині в області затверджено сім місцевих програм підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім».

— Де на території нашого краю з цією програмою працюють найактивніше?

— За останніми даними, найчастіше за таким видом державної допомоги зверталися жителі Лановецького району — 303 сім’ї отримали більш як

6 мільйонів гривень. Понад 7 мільйонів гривень надали 117 сім’ям із Тернопільського району. Трохи меншу суму кредитів освоїли ті, хто потребує такої підтримки з Козівського району, — йдеться про 114 сімей. Зі Збаразького, Шумського, Чортківського, Гусятинського та Бучацького районів ми отримали в середньому по 30 заяв. Сума кредитів різниться, адже в кожного свої потреби.

— Які умови щодо повернення позики?

— Примітно, що погашення кредиту та внесення плати за користування ним розпочинається не відразу, а через один рік й один квартал з моменту отримання кредиту. Графік погашення ануїтетний, тобто позичальник повертає взяті кошти з нарахованими на них відсотками рівними частинами щоквартально до моменту повного погашення кредиту та відсотків. За бажання такий кредит можна погасити достроково.

Надія МИКОЛАЙЧУК.

Фото автора.

Тернопільська область.

ДОВІДКОВО

Програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» забезпечує доступність житла для більшості громадян, які потребують поліпшення житлових умов у сільській місцевості. Реалізовується програма шляхом надання довготермінових пільгових позик сім’ям, які проживають у селі, на будівництво, добудову, купівлю житла та його інженерне забезпечення. З умовами кредитування, пільговими пакетами і переліком документів для оформлення кредиту можна ознайомитися на сайті http://www.fondselo.te.ua