На знімку: художники Романа Романишин та Андрій Лесів.

Українська книжка «Я так бачу» на міжнародному конкурсі «Найкрасивіші книги року» отримала бронзову медаль. На розгляд журі було подано понад 600 видань із 32 країн. До числа призерів увійшли книжки з десяти країн, зокрема Нідерландів, Австрії, Чехії, Польщі, Японії, Китаю, Німеччини.

Пізнавальну книжку-картинку «Я так бачу» підготувала Творча майстерня «Аграфка» — творчий тандем художників Романи Романишин та Андрія Лесіва, що є одними з найпопулярніших українських ілюстраторів за кордоном. У 2012-му казка «Ріпка» в переказі Івана Франка та творчо-ілюстративному втіленні «Аграфки» ввійшла до світового каталогу кращих дитячих книжок «Білі круки». Уже наступного року зі збірки «П’ятикнижжя» Грицька Чубая розпочалася співпраця художників із «Видавництвом Старого Лева», де вийшло п’ять авторських книжок Романи Романишин та Андрія Лесіва: «Антоніми», «Зірки і макові зернята», «Мій дім і речі в нім», «Війна, що змінила Рондо», «Голосно, тихо, пошепки». Книжки «Зірки і макові зернята» та «Війна, що змінила Рондо» отримали відзнаку Міжнародного фестивалю в Болоньї. А обкладинка українських ілюстраторів до книжки «Джордж і таємний ключ до Весвіту» Люсі та Стівена Гокінгів увійшла до списку призерів «The Global Illustration Award» на Франкфуртському книжковому ярмарку.

Нове видання «Я так бачу» — унікальне і є завершальною частиною диптиху пізнавальних книжок про аудіовізуальне сприйняття світу. Якщо перша книжка «Голосно, тихо, пошепки» була присвячена звукам і тиші, то друга розповідає про зір, про те, що людина може бачити, наприклад, сонце і місяць, різноманітних тварин, і про те, що є невидимим для ока.

Конкурс «Найкрасивіші книги світу» проводиться з 1963 року. Українські видання представлені на ньому вже чотири роки поспіль. Міжнародне журі, яке оцінює мистецьке оформлення та естетичний рівень книжок, вручає нагороду переможцям у рамках Лейпцігського книжкового ярмарку. Протягом року книжки-переможці презентуються в бібліотеках світу та заключно — на найбільшому книжковому ярмарку у Франкфурті.

Світлана ЧОРНА.

Фото з відкритих джерел.