Щось давно не чути новин з газо-споживчо-розрахункового фронту. Там, де когось обіцяли «вжарити»! Віддамо належне ініціаторам того шарварку — облміськгазам, які продовжують підігрівати, а правильніше — накопичувати та підсмажувати — неабиякі пристрасті навколо так званого коефіцієнта приведення до стандартних умов і приписувати у рахунках неіснуючі борги, за які комусь таки доведеться платити. Тема, самі розумієте, вибухонебезпечна, бо тими «комусь», скоріше за все, виявляться споживачі!

Апетит з їдою прибуває

Давно підмічено: апетит з їдою прибуває. Так і у наших газівників. Був він нівроку, а тепер потроївся. І тарифи останніми роками підняли мало не вдесятеро, і соціальні норми скасували. Все одно мало. От і вигадують всяке! Не знаємо, як у інших областях України, а у Київській споживачі газу отримали рахунки за січень, лютий нового зразка та, з вашого дозволу, дизайну. Справді невгамовна чиновницька творчість, яка не знає ні спокою, ні меж — потребує виходу! Її б та у мирних цілях використати — не було б їй ціни, а так...

У новому рахунку, крім звичних вже платникам реквізитів одержувача, даних про попередні та поточні показання лічильника та їхню різницю, помножену на вартість кубічного метру газу, а також вже згаданого нами «коефіцієнта приведення до стандартних умов» з якогось доброго дива така ще розшифровка, цифри не наводимо, вони у всіх різні залежно від спожитого палива, а ось вам «фігуранти»:

«... Природний газ (отримує НАК «Нафтогаз України»)
Торгова націнка (отримує ТОВ «КИЇВОБЛГАЗ ЗБУТ»)
Транспортування (отримує АТ «Укртрансгаз»)
Розподіл (отримує ПАТ «Київоблгаз» ) ...»

Он скільки поважних установ зайнято на постачанні й продажу нам блакитного палива! Як тут не перейнятися відповідальністю моменту. Та й це лише офіційні й законні учасники гри, а скільки їх — «лівих» — яким теж хочеться поживитися! Нових прокладок, надбудов та прошарків, усяких «рішал» та добровільних помічників, котрі за свої послуги беруть окремо за твердою таксою. За дозволи, за підключення... Спробуйте когось оминути.

Монополісти мають повернути?

— Подайте, не минайте, — кричать лицарі засувки й шведського ключа, вигадуючи все нові казки та удавані борги. Хоча і Прем’єр-міністр України, і галузеве міністерство, і Нафтогаз, і незалежний регулятор (НКРЕКП), і небайдужі народні депутати, ба, навіть кандидати в президенти стали на бік споживачів... На словах.

Кожен бо воліє попіаритися на такій благодатній темі, як турбота про багатостраждального абонента. Але далі розмов, гучних заяв та обіцянок справа майже не рухається. Чомусь ніхто не поспішає спитати і відбити, нарешті, у монополіста охоту бавитися. Гучні ж заяви про «вжарити» до справи не пришиєш, і коли хлопи з облміськгазу приїдуть вас відрізати, їм обіцянки Прем’єр-міністра разом з заявами народного депутата Максима Бурбака про те, що «Монополісти мають повернути переплачені гроші», м’яко кажучи, до лампади — (дивіться «Голос України» №21 (7027) за 01.02.2019). Нагадаємо, хто забув: «Ще раз закликаю всіх не платити додаткові, так звані уточнюючі платежі, а платити лише за фактично використаний газ», — зазначив Максим Бурбак...

Щоправда, національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заборонила такі нарахування своєю постановою. Однак в Асоціації газового ринку вважають, що заборона на приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов спотворює економічну конкуренцію та суперечить лібералізації газового ринку в Україні. А Мінпаливенерго каже, що вартість всіх так званих приведень уже закладено у тариф (дивіться публікації «Голосу України» «Хоч питання і не врегульовано, поки що платіть...» — № 234 (6989) за 07.12.2018 та «Облгази виходять за межі повноважень, а люди страждають!..» — № 236 (6991) за 11.12.2018).

Кожному брату — по дукату

Пам’ятаєте часи газконтор, коли вся та челядь цілком розміщувалася в одній-двох кімнатах, рахувала на рахівницях, порядку було більше, і добитися справедливості було простіше. Головне, що кошти йшли хоч і у бездонну, але державну кишеню. Тепер же у вік прозорих вікон та відкритих просторів, круглих столів, відтермінування платежів та реструктуризації боргів сподіватися дати собі раду — марна справа, а гроші, сплачені споживачами, як вода у пісок! А мережі — не ремонтовані, запущені й аварійні, а лічильників немає, а гроші, виділені на них, безслідно зникли...

Можливо, воно так і зручніше господарювати та задовольняти попит, але надто дорого для споживача виходить. Промовчимо про захмарні зарплати найвищої ланки керівництва Нафтогазу та облміськгазів...

Ми з вами платимо, сподіваючись, що от завтра вже цілком і повністю розрахуємося з усіма боргами і хоч на якийсь час вгамуємо того ненаситного монстра, аж — гульк — а на фінансовому виднокраї, як голова у казкового змія, виникає нова контора.

Навіщо їх така кількість? Якщо, по суті, вони виконують ті самі функції, що колись виконувала одна-єдина, звана в народі газконтора!

Не забуваймо, що кожне новоутворення потребує приміщення, яке треба утримувати, обігрівати, освітлювати, прибирати, оберігати, доглядати... Кожна потребує штату, якому треба платити. І якщо у газконторі був один водій, одна прибиральниця, один сторож, один директор, то тепер кожній все це по штату положено... Ви зрозуміли? А додайте охоронців, фахівців із зв’язків з громадськістю та пресою, а ще спеців з маркетингу, лізінгу, консалтингу, логістики!.. А також всіляких, даруйте на слові, мерчендайзерів, девелоперів, коучерів, супервайзерів, промоутерів, трейдерів. Без них ніяк! Валіть все в одну купу. Не відмовляйте собі ні в чому: більше спишемо і повісимо на шию споживача, більше отримаємо! А той упирається, віддає останнє, бо ж: відключать, відріжуть, відімкнуть! Ми не проти прогресу, але, схоже, що дальшого удосконалення газової галузі споживач не витримає!

«...Через низьку зарплату...»

Тим часом, ось текст прес-релізу, що його розіслав засобам масової інформації відділ зв’язків з громадськістю одного з облгазів. «У ПАТ «Дніпропетровськгаз» звільнилося понад 11% кваліфікованих фахівців... Основною причиною скорочення штату є низький рівень заробітної плати. Нині в компанії залишаються відкритими 668 вакансій. Серед найбільш затребуваних професій — слюсарі з експлуатації та ремонту підземних газопроводів, газового обладнання, електромонтери, водії і майстри...

Середній рівень заробітної плати в ПАТ «Дніпропетровськгаз» на 28% менший, ніж по енергетичній галузі України та майже на 20% менший  за середню по енергетиці Дніпропетровщини... Через низьку заробітну плату досвідчені фахівці переходять на більш оплачувану роботу...»

Напрошується висновок для споживачів: замало вони платять! На всіх не вистачає! Найбільш обділеними залишаються виконавці: слюсарі з експлуатації та ремонту підземних газопроводів, газового обладнання, електромонтери, водії, майстри...

Згадався старий анекдот: «вчися, студент, а то все життя ключі подаватимеш...» Не всім судилося бути фірташами та фуксами!

Як тут не згадати слова Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана:

«...Я стурбований ситуацією. Звертаюся до громадян: платіть тільки за фактично спожитий газ за ціною 8,55 грн за кубометр. Усе інше — шахрайство з боку постачальників. Треба штрафувати облгази, які виходять за межі своїх повноважень, а люди страждають... Я вже підготував доручення і звернуся до міністра енергетики та до Національної комісії (що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг. — Авт.), яка є незалежною і має повноваження контролю та перевірки... Їх треба вжарить по перше число. Вони, монополісти, вже сіли всім на шию....»     

Матеріал був готовий до друку

...У соцмережах з’явився допис голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг Оксани Кривенко. Серед іншого, там сказано й таке:

«...Хочу окремо зупинитися на порушеннях в частині донарахування... обсягів природного газу за приведення до стандартних умов (детальніше на інфографіці), які здійснили 20 операторів газорозподільних мереж... у 15 областях України.

Це Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Львівська, Миколаївська, Рівненська, Сумська, Харківська, Хмельницька, Чернігівська та Чернівецька області.

У жовтні 2018 року в середньому обсяги донарахувань становили 1-1,5 % від обсягу споживання, а вже в грудні-січні склали близько 5—10%. Зважаючи на це, в листопаді 2018 року НКРЕКП прийняла 42 рішення про заборону донарахування додаткових обсягів.

Після чого Регулятор звернувся до ДРС (державна регуляторна служба — Авт.) для отримання дозволу на проведення позапланової перевірки операторів ГРМ (газо-розподільчих мереж. — Авт.). Дозвіл був отриманий в лютому місяці... Розпочинаємо широкомасштабну перевірку виконання рішення НКРЕКП щодо заборони операторам ГРМ донараховувати обсяги природного газу за приведення до стандартних умов. Перевірка триватиме п’ять днів, в ході якої ми детально проаналізуємо фактичне споживання газу населенням та виставлені рахунки. У разі виявлених порушень будуть прийняті відповідні санкції. Результати перевірки будуть публічно оприлюднені та обговорені... Ми відкриті до співпраці та надалі робитимемо все для досягнення нашої головної мети — ефективного функціонування ринків енергетики та комунальних послуг...»

Аби гірше не було.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.