У Монастириськах в урочищі Бичова освятили камінь, закладений під будівництво музею лемківської культури в рамках проекту «Lemko SVIT». На твердиню лемківської пам’яті спрямують понад 13 млн грн із державного та місцевого бюджетів.

На важливості максимального відтворення життя і побуту українців, які проживали на території Лемківщини, наголосив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна. Він зазначив, що держава виділила 17 га землі для будівництва музею в «Лемківському селі» та ще 6 га — на облаштування стоянки для транспортних засобів під час фестивалю «Дзвони Лемківщини», що отримав статус міжнародного.

«У травні розпочинаємо наступний масштабний проект з відродження культури українського народу — будівництво музею лемківської культури. Майже 160 тисяч українців, які були депортовані з територій Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Любачівщини, переселили саме на Монастирищину, яка сьогодні є центром лемківської культури», — зауважив Степан Барна. Очільник області зазначив, що в основу проекту закладено й міжнародний досвід, здобутий українськими делегаціями під час відвідин визначних музеїв світу.

Над розробленням проекту працювали архітектори Володимир Черкас і Роман Березюк, які є вихідцями з Лемківщини. «Коли проектували музей, емоції переповнювали, адже хотіли зробити його грандіозним та незабутнім. Будівля буде трирівнева і комфортна для усіх, зокрема і для маломобільних людей. Уся внутрішня площа продумана до найменших деталей, щоб експозиції розміщувалися навіть у кутках. Великий простір передбачили для дітей та молоді. Будуть і конференц-зали, де проводитимуть зустрічі і навіть справжні лемківські весілля», — розповів Володимир Черкас.

Також минулими вихідними в музейному комплексі «Лемківське село» презентували унікальний творчий доробок — фотовиставку «Обличчя Лемківщини». «З кожної світлини дивляться їхні очі, очі людей, які стали свідками тих жахливих подій, яких маленькими привезли в Україну. Вони знають, що таке війна. Вони знають ціну хліба. Вони часто згадують землю, оспівану в піснях», — каже директор комплексу Віра Дудар.

Водночас тут відбулося й відкриття оновленої експозиції музею, яка демонструє сумну історію депортації лемків. «2019 рік — знаковий для лемків. На державному рівні вшановуватимуть 75-ті роковини початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944—1951 роках. Це біль багатьох родин в Україні», — нагадав голова Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Олександр Венгринович.

Надія МИКОЛАЙЧУК.

Фото надано прес-службою ОДА.