На Сумщині стартувала традиційна благодійна акція «До світлого дня — світлі вчинки». Вона триватиме 48 днів, упродовж Великого посту. В цей час релігійні громади, благодійники, громадські організації та просто небайдужі люди збиратимуть гроші для хворих дітей — маленьких пацієнтів онкогематологічного відділення Сумської обласної дитячої клінічної лікарні.

Кошти залучаються від благодійних концертів, ярмарків, виставок-продажів та інших спеціально організованих заходів. Окрім цього, у багатьох місцях розташовані скриньки з логотипом акції — великодніми писанками на тлі дитячого силуету. Кожен охочий може опустити туди одну або кілька банкнот і так долучитися до благородної справи.

Ініціаторами акції «До світлого дня — світлі вчинки» були журналісти Сумської обласної телерадіокомпанії та єпархія української православної церкви. Вперше вона відбулася у 2011 році. Тоді зібрали 336 тис. грн, на які для онкогематологічного відділення обласної дитячої лікарні придбали дефіцитні і дорогі медичні препарати, що були не по кишені для багатьох батьків. Окрім ліків, яких вистачило аж на півроку, купили високоякісні концентратори кисню та інше медичне обладнання.

З року в рік грошей збирали дедалі більше. Загалом упродовж 2011—2018 років у рамках акції на лікування онкохворих дітей Сумщини було залучено понад 4,7 млн грн благодійних грошей. Минулорічна сума була найбільшою і становила майже 881 тис. грн. Скільки зберуть нинішнього року, стане відомо на Великдень.

Нині на Сумщині обліковується 155 онкохворих дітей. Значна їх частина практично постійно «прописана» в обласній дитячій клінічній лікарні. Курс лікування становить від кількох місяців до 1,5 року. Це надзвичайний не лише моральний, а й матеріальний тягар для родин, тому допомога від благодійників сприймається батьками як неоціненна.

На Сумщині — один з найвищих в Україні відсотків повного одужання від онкологічних захворювань. Щодо дітей, то цей показник становить понад 80%, а за деякими видами страшної і ментально невиліковної хвороби — понад 90 відсотків. На Сумщині багато хто повірив у те, що рак — це і справді не вирок, а лише діагноз.

Тема світлих вчинків — це не лише розповідь про благодійну акцію, якій ми присвятили левову частку цієї публікації. Місяць тому, напередодні Всесвітнього дня онкохворої дитини, довелось бути присутнім на круглому столі в обласній раді, де стало відомо про ще одну складову перемог місцевих медиків над страшною хворобою. У діловій нараді взяли участь депутати, чиновники, лікарі та батьки онкохворих дітей. Останні об’єдналися на Сумщині у громадську організацію, і така згуртованість, на моє переконання, також додає відсотків позитивному результату.

За словами завідувача онкогематологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні Ліани Нікитенко, маленькі пацієнти закладу лікуються у дуже сприятливих умовах. Окрім багатьох інших препаратів, вони повністю забезпечені компонентами крові. Практично в усіх інших регіонах України, навіть у Києві, для батьків онкохворих дітей це — надзвичайно гостра проблема. На Сумщині вона повністю відсутня, і дякувати за це треба Сумському обласному Центру Служби крові.

Володимир ЧЕРНОВ.

Фото з відкритих джерел.