«Громади нарешті побачили перспективу. Під час Рад регіонального розвитку я чую від лідерів об’єднаних громад із села слово «візія» на наступні 5—10 років, про «перспективний план» на три роки. Це вже не мрійники. Це вже лідери громад, які впевнені в результаті», — сказав під час учорашнього форуму «Від енергоефективності до енергонезалежності» Президент Петро Порошенко та наголосив, що сьогодні над змінами в житлово-комунальному господарстві, оновленням закладів освіти, охорони здоров’я, відновленням доріг працюють у багатьох громадах, що наближає нас до мети реформи децентралізації — щоб Україна перетворилася на країну без периферії.

Назвавши питання енергетичної безпеки загальнонаціональним інтересом, Президент нагадав, що за газовими угодами 2009 року Україна була зобов’язана щорічно купувати в «Газпрому» 52 млрд. кубометрів за принципом «бери або плати», тоді як наші минулорічні потреби в імпорті становили лише 10,5 млрд. кубометрів. До того ж Україна за рахунок енергомодернізації спроможна скоротити споживання газу ще на 9 млрд. кубометрів, адже половина із 18 млрд. кубометрів використовуваного у житловому секторі газу йде на обігрів повітря. До речі, у фінансовому еквіваленті це марнотратство оцінюється в 3,5 млрд. доларів, і саме стільки коштів у 2017 році було витрачено на оборону.

Під час форуму Президент звернувся до уряду з ініціативою звільнення голови Полтавської ОДА Валерія Головка та його першого заступника Андрія Пісоцького. За словами П. Порошенка, оскільки до них є серйозні претензії в НАБУ, то для об’єктивного розслідування буде краще, якщо вони не обійматимуть високі державні посади. «Це логічне рішення, яке має стати модельним для схожих випадків», — сказав глава держави.