Підрозділи ЗСУ, які беруть участь в Операції об’єднаних сил на Донбасі, забезпечені зразками озброєння й військової техніки (ОВТ) на 99 відсотків. Водночас укомплектованість української армії технікою й озброєнням становить 85 відсотків. Про це поінформував начальник озброєння ЗСУ генерал-майор Микола Шевцов, йдеться у повідомленні Генштабу. Зазначається, що 2014 року під час зняття зі зберігання ОВТ до 50 відсотків зразків вимагали додаткового технічного обслуговування й поточного ремонту через фізичне старіння.

«Протягом 2014—2018 років у ЗСУ було сформовано 16 бойових бригад і збільшено чисельність існуючих, що збільшило потребу в ОВТ на понад 10 тисяч одиниць. За рахунок вилучення ОВТ із Центру надлишкового майна до ЗСУ було повернуто більш як 10 тисяч зразків. Серед них — зенітні ракетні комплекси, танки, БМП, самохідні артилерійські установки, зокрема калібру 152 мм, 203 мм, протитанкові ракетні комплекси тощо», — повідомили в Генштабі ЗСУ.

За словами Миколи Шевцова, за цей час прийнято на озброєння й постачаються у війська боєприпаси й ракети вітчизняного виробництва — снайперські патрони калібру 7,62 мм, гранатометні постріли для підствольних і автоматичних гранатометів калібру 40 мм, мінометні постріли 60-го калібру, боєприпаси до артилерійських систем калібру 152 мм, реактивні керовані снаряди «Вільха» 300-го калібру. Розпочато масове переозброєння військ вітчизняними протитанковими ракетними комплексами «Стугна-П» і «Корсар».

Крім того, у Генштабі зазначають, що в рамках надання матеріально-технічної допомоги від США було поставлено військовим частинам майже 400 одиниць основних зразків ОВТ і понад 9500 одиниць інших приладів і техніки. Серед них — протитанкові ракетні комплекси, радіолокаційні станції контрбатарейної боротьби, безпілотні авіаційні комплекси, автомобілі підвищеної прохідності «Hummer» різних модифікацій, зокрема броньовані й санітарні, радіостанції різних модифікацій, тепловізійні та нічні прилади, антиснайперські системи.

Фото: slovoidilo.ua.