Скандал із корупційними схемами у вітчизняній «оборонці», що вибухнув після оприлюднення журналістського розслідування програми «Наші гроші» з Денисом Бігусом, переріс у серіал. Четверта його серія присвячена правоохоронним органам, які, судячи з викладеної журналістами інформації, гальмували розслідування махінацій в оборонно-промисловому комплексі, отримуючи за це хабарі.

На підставі смс-переписки між учасниками угруповання — підприємцями Андрієм Рогозою та Віталієм Жуковим — автори розслідування роблять висновок, що на розкрадання в ОПК роками закривали очі співробітники ГПУ, ДФС, СБУ та НАБУ, одержуючи за це солідні «винагороди», сума яких варіювалася залежно від наданих «послуг»... Військова прокуратура зацікавилася діяльністю головної компанії угруповання «Оптимумспецдеталь» ще у 2015 році, але за три роки так і не довела справу до суду.

А от після детального викладу журналістами-розслідувачами схеми збагачення на поставках військового обладнання на заводи групи державних оборонних компаній (в особах і цифрах) ДБР розпочало досудове розслідування. У разі доведення провини посадовим особам правоохоронних органів за вчинений кримінальний злочин загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 10 років з конфіскацією майна. Про це написала на своїй сторінці у Фейсбуці перший заступник голови Держбюро розслідувань Ольга Варченко.

Своєю чергою Генпрокурор заявив, що САП 2017 року скерувала до НАБУ справу за фактом корупційної змови деяких співробітників бюро з керівництвом «Оптимумспецдеталь». Однак, за словами Юрія Луценка, слідчі дії за цим кримінальним провадженням НАБУ не проводило. Водночас Генпрокурор вважає, що Військова прокуратура, СБУ і ДФС у межах своїх компетенцій зробили все можливе у цій справі...

«Усі розмови про хабарі для закриття або затягування справи з боку ГПУ не відповідають дійсності», — так відреагував на інформацію розслідування Бігуса про хабарі за закриття або затягування справ про розкрадання в оборонній сфері речник ГПУ Андрій Лисенко.

Інформаційну складову цієї скандальної історії доповнює вулична. «День гніву», який влаштував Нацкорпус 9 березня в Києві та Черкасах, має продовження не тільки в оцінках того, що відбувається, а й в акціях. Так, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков в ефірі «Свободи слова» спростував припущення про те, що суботні події в Черкасах і Києві могли бути інспіровані російською стороною.

Він стурбований тим, що напередодні виборів «кожен переходить свої «червоні лінії». «Коли всі божеволіють, ми (поліція) спокійно робимо свою справу», — сказав міністр.

Своєю чергою, СБУ просить Держбюро розслідувань розпочати кримінальне провадження у зв’язку із заявами лідера партії «Національний корпус», народного депутата України Андрія Білецького про нібито підготовку Служби безпеки України до фізичного знищення лідерів цієї організації за дорученням чинної влади. «Ми з нетерпінням чекаємо на оприлюднення хоч якихось конкретних даних, на яких ґрунтуються ці дуже серйозні обвинувачення, які, після їх кваліфікації, необхідно перевірити в рамках кримінального провадження з обов’язковим доведенням до громадськості його результатів», — йдеться в офіційній заяві СБУ.

По-своєму відреагували на «четверту серію» від Бігуса праворадикали. Вчора активісти однієї з організацій мітингували біля будівлі Національного антикорупційного бюро з плакатами «НАБУ кришує мародерів». До них ніхто не вийшов. Тоді учасники акції облили вхід до будівлі бичачою кров’ю і закидали яйцями.

Ольга ВІТЕР.

P.S. Учора Президент України призначив на посаду першого заступника Секретаря РНБО замість раніше звільненого фігуранта корупційного скандалу Олега Гладковського полковника Сергія Кривоноса (з 2016-го він був першим заступником командувача Сил спеціальних операцій. — Авт.) і доручив йому займатися питаннями переозброєння армії, ВТС і співробітництвом з НАТО.

Фото: fakty.com.ua.